Україна вручила послу Угорщини ноту протесту через агітацію Сіярто на виборах

Україна вручила послу Угорщини ноту протесту через агітацію Сіярто на виборах

Укрінформ
Міністерство закордонних справ запросило посла Угорщини в Україні Іштвана Ійдярто та вручило ноту протесту через незаконну політичну агітацію угорських офіційних осіб на користь однієї з політичних партій на місцевих виборах 25 жовтня.

Про це йдеться у коментарі речниці МЗС, повідомляє Укрінформ.

"Сьогодні до МЗС був запрошений посол Угорщини в Україні Іштван Ійдярто, якому була вручена нота протесту у зв’язку з фактами політичної агітації угорських офіційних осіб на користь однієї з політичних партій на місцевих виборах України 25 жовтня 2020 року", - розповіли в МЗС.

Угорському дипломату було також доведено позицію МЗС щодо неприпустимості виголошення у публічному просторі заяв офіційними особами Угорщини, особливо у день виборів, із закликами до громадян України угорського походження голосувати за Партію угорців – Товариство угорської культури Закарпаття.

У МЗС нагадали, що такі дії угорських посадовців суперечать статті 60 закону України «Про місцеві вибори», а також статті 57 Виборчого кодексу України, якими заборонено іноземцям брати участь у передвиборчій агітації.

Наголошується, що всім громадянам України, відповідно до Конституції та законів України, створені рівні можливості для реалізації своїх виборчих прав у демократичний спосіб та відповідно до міжнародних стандартів.

"Міністерство вкотре закликало угорську сторону поважати законодавство України і не вчиняти кроків, які свідчать про пряме втручання у внутрішні справи України та не відповідають добросусідському характеру українсько-угорських відносин", - ідеться в коментарі.

Читайте також: В СКУ вважають неприпустимим втручання інших держав у виборчий процес України

Водночас у МЗС зазначили, що зі свого боку, українська сторона залишається відкритою до конструктивної співпраці з Угорщиною з усіх питань, що становлять взаємний інтерес, на засадах взаємоповаги і взаєморозуміння.

Як повідомлялося, у неділю міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто закликав угорців Закарпаття підтримати на місцевих виборах в Україні угорську політичну партію. Він також закликав підтримати на виборах мера Берегового чинного міського голову Золтана Бабяка.

Читайте також: Мер Берегова, за якого агітував Сіярто, заявив про свою перемогу на виборах в ОТГ

У МЗС України заявили, що агітація високопосадовців Угорщини на місцевих виборах в Україні порушує законодавство нашої держави і не залишає українській стороні іншого вибору, як жорстко реагувати на такі кроки відповідно до усталеної міжнародної практики та законодавства України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-