Разумков розповів, на якому «етапі» законопроєкт про референдум

Разумков розповів, на якому «етапі» законопроєкт про референдум

Укрінформ
Законопроєкт про референдум готується до другого читання і може бути розглянутий парламентом в листопаді.

Як передає Укрінформ, про це на брифінгу 14 жовтня сказав голова Верховної Ради Дмитро Разумков.

“Щодо закону про референдум... зараз він готується до другого читання. Я думаю, що найближчим часом навіть в листопаді. Він один з пріоритетних, це президентський законопроект визначений як невідкладний. Як тільки він буде готовий, будемо розглядати”, - сказав Разумков.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 18 червня ухвалила у першому читанні президентський законопроєкт №3612 «Про народовладдя через всеукраїнський референдум», яким передбачаються чотири види всеукраїнського референдуму, зокрема за предметом: 1) затвердження закону про внесення змін до розділів І, ІІІ, XIII Конституції України; 2) вирішення питання загальнодержавного значення; 3) зміна території України; 4) втрата чинності законом України або окремими його положеннями.

Читайте також: Оголошене Президентом опитування не матиме прямих юридичних наслідків – ОП

Водночас згідно з текстом законопроєкту, не можуть бути предметом всеукраїнського референдуму питання, що суперечать положенням Конституції, загальновизнаним принципам і нормам міжнародного права, закріпленим насамперед Загальною декларацію прав людини, Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод, протоколами до неї; спрямовані на ліквідацію незалежності України, порушення її державного суверенітету і територіальної цілісності, створення загрози національній безпеці, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі; щодо законопроєктів з питань податків, бюджету, амністії; віднесені Конституцією України і законами до відання органів правопорядку, прокуратури чи суду.

Читайте також: Разумков — про опитування в день виборів: Це не репетиція референдуму

На всеукраїнський референдум може виноситися одне питання.

Читайте також: Стефанчук прогнозує ухвалення закону про референдум у листопаді

Проєктом закону розширено коло суб’єктів процесу референдуму, які реєструються у Центральній виборчій комісії як прихильники чи опоненти питання всеукраїнського референдуму. Ними можуть бути як політичні партії, так і громадські організації, відповідно зареєстровані у ЦВК. Очікується, що це сприятиме посиленню легітимації рішень, ухвалених на всеукраїнському референдумі, зміцненню зв’язків інститутів громадянського суспільства з органами державної влади.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-