Кулеба озвучив позицію України щодо конфлікту в Нагірному Карабаху

Кулеба озвучив позицію України щодо конфлікту в Нагірному Карабаху

Укрінформ
Україна закликає сторони конфлікту в Нагірному Карабаху не розпалювати додаткових емоцій і врегулювати конфлікт з дотриманням принципу територіальної цілісності держав.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час онлайн-брифінгу 30 вересня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми всі уважно спостерігаємо за розвитком цих подій (у Нагірному Карабаху - ред.)... Війна - це завжди горе, жертви, руйнування... На нашу думку, зараз на Кавказі головне - це не розпалювати додатково і без того дуже високі емоції... Одним з наріжних каменів української зовнішньої політики є підтримка територіальної цілісності держав. Ми послідовно підтримували територіальну цілісність Азербайджану, так само, як Азербайджан підтримував нашу територіальну цілісність у міжнародно визнаних кордонах, і цей принцип залишається для нас абсолютно незмінним", - сказав Кулеба.

Він додав, що Україна продовжує стежити за конфліктом у Нагірному Карабаху і веде перемовини з партнерами, щоб мати скоординовану позицію.

За словами Кулеби, нинішня ситуація в Нагірному Карабаху красномовно свідчить, що "так звані "заморожені конфлікти" насправді ніякі не заморожені" і в будь-який момент можуть вибухнути.

Читайте також: Помпео закликає Вірменію й Азербайджан повернутися до діалогу

"Це осередки нестабільності в Європі, і міжнародне співтовариство має відповідним чином ставитися до (їх) врегулювання, не забувати, вважаючи, що "поки не стріляють, і добре, давайте, займемося чимось іншим", а послідовно докладати зусиль для врегулювання цих конфліктів", - зазначив дипломат.

Міністр також поінформував, що у зв'язку з відновленням бойових дій у регіоні доручив посольствам України в Азербайджані і Вірменії надавати максимальне сприяння українським громадянам, які перебувають у цих країнах, і оперативно реагувати на будь-які проблемні ситуації.

Читайте також: Нагірний Карабах: ЄС в ОБСЄ закликав Вірменію та Азербайджан до переговорів

Як повідомляв Укрінформ, Вірменія та Азербайджан вранці 27 вересня поновили бойові дії у Нагірному Карабасі, взаємно звинувативши одне одного в обстрілі прикордонних територій та провокуванні насильства. Обидві країни оголосили воєнний стан та мобілізацію.

МЗС України 27 вересня висловило занепокоєння у зв'язку з ескалацією нагірно-карабаського конфлікту та закликало сторони докласти максимальних зусиль для повернення до столу переговорів.

Читайте також: ЄС застерігає від підтримки однієї зі сторін конфлікту між Вірменією та Азербайджаном

Рада безпеки ООН закликала Вірменію й Азербайджан негайно припинити бойові дії в Нагірному Карабаху і терміново відновити переговори без попередніх умов.

Конфлікт між Азербайджаном і Вірменією через Нагірний Карабах почався в 1988 році. У 1994 році - після шести років війни - був підписаний Бішкекський протокол, за яким Азербайджан і Вірменія домовилися про припинення вогню. Нагірний Карабах проголосив себе незалежною "республікою", але Азербайджан не визнав цього, заявивши, що територію окупувала Вірменія.

Читайте також: Вірменія-Азербайджан: переможця знову не буде

Україна та більшість країн світу також вважають Нагірний Карабах окупованою частиною Азербайджану.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-