В Україні критично не вистачає фахівців з цифрових технологій та кіберзахисту – Данілов

В Україні критично не вистачає фахівців з цифрових технологій та кіберзахисту – Данілов

Укрінформ
В Україні створена вся необхідна законодавча база для цифрової трансформації держави та розвитку кібербезпеки, однак критично не вистачає цілісної системи освіти в цій галузі та підготовки висококласних фахівців.

Як передає кореспондент Укрінформ, про це під час ZOOM-конференції на тему «Цифрова трансформація держави: перспективи та ризики кібербезпеки» заявив секретар РНБО Олексій Данілов.

За його словами, цифрові технології в світі набиратимуть оберти, і кожна держава робитиме все можливе, аби дбати про свою безпеку саме цьому контексті. Наразі Україна має гарне законодавче підґрунтя в сфері захисту кіберпростору.

«Дякуючи законодавцям, які у 2016, 2017, 2018 році прийняли ряд законодавчих актів, у нас сьогодні розуміння кібербезпеки країни є вже на законодавчому рівні, визначена інституція і ми маємо сьогодні вже закон про кіберзахист»», - наголосив Данілов, додавши, що завдяки громадськості відбувається багато позитивних процесів в сфері цифрових технологій.

Він також нагадав, що 28 січня 2020 року Президент України підписав указ про створення Національного координаційного центру кібербезпеки при РНБО, який працює та демонструє позитивні результати.

Читайте також: У РНБО почали розробляти стратегію кібербезпеки України

«Це дуже потужний хаб, який об’єднує багато потужних інформаційних ресурсів. Вони аналізуються в цьому центрі для того, щоб кібрезахист був в нашій країні на високому рівні», - розповів Данілов.

Водночас він зазначив, що після аналізу стану вищої освіти в Україні, який нещодавно провела РНБО, стало зрозуміло, що в державі критично не вистачає молодих фахівців, яких готує держава в цій сфері.

«На превеликий жаль, можемо констатувати, що на сьогоднішній день цілісних інституцій, які могли б запропонувати якісних фахівців з вищою освітою в цій царині, в нашій країні майже не існує. Ми випускаємо з вами дуже багато юристів, менеджерів, різноманітних фахівців, а те, що стосується саме цих інституціональних фундаментальних речей, які сьогодні вкрай важливі для нашої держави, на жаль, наша освіта не дає нам відповіді на ці виклики», - заявив Данілов.

Керівник Радбезу також наголосив, що наразі в Міністерстві цифрової трансформації відбувається багато процесів з цифровізації суспільства, з поширення мережі інтернет по всій країні, однак слід пам’ятати, що це буде додатковим викликом для кбіерзахисту країни.

На завершення Данілов зазначив, що позитивних результатів в питанні кібербезпеки держави можна досягти лише у разі об’єднання зусиль усіх державних і недержавних структур, які працюють в цьому секторі.

Як повідомляв Укрінформ, 8 вересня в РНБО заявили, що аналіз системи вищої освіти, здійснений за допомогою програмно-апаратного комплексу «СОТА», дозволяє говорити про наявність системної кризи, що формує потенційні та реальні загрози державній і національній безпеці України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-