Зрив інспектування в районі Шумів: Банкова виступила із заявою

Зрив інспектування в районі Шумів: Банкова виступила із заявою

Укрінформ
Одноразового "спільного інспектування" в районі населеного пункту Шуми не відбудеться через постійну зміну запитів російської сторони.

Україна отримала від ОРДЛО низку суперечливих вимог, які спотворюють характер домовленостей, заявили в Офісі Президента, повідомляє Укрінформ.

"Як ми й передбачали, представники незаконних збройних формувань в ОРДЛО не очікували конструктивної позиції України. Віра у власну пропаганду та відірваність від реальності заважає їм адекватно оцінювати події, що відбуваються. Станом на ранок сьогоднішнього дня отримали від них низку вимог, що суперечать одна одній, спотворюють характер домовленостей про режим припинення вогню та ще більше принижують ОБСЄ як авторитетного та об’єктивного посередника. Саме тому погодженого в межах безпекової підгрупи ТКГ виключно «одноразового інспектування» виключно однієї точки не відбудеться. У зв’язку з постійною зміною запитів російської сторони", - ідеться в заяві.

В ОП нагадали, що ОБСЄ неодноразово підтверджувала, що українська сторона жодним чином не порушувала умов режиму припинення вогню на Донбасі, за шість тижнів від 27 липня Україна сумлінно дотримувалась усіх умов.В Офісі глави Української держави запевнили, що можемо й хочемо робити це й надалі, щоб перейти від "тиші" на Донбасі до сталого миру, проте констатували, що представники незаконних збройних формувань демонструють наявність у них зовсім іншої мети, "а саме – піару замість миру".

"Якщо в Донецьку не здатні знайти на мапі Європи населений пункт Шуми Донецької області, претензії щодо якого ми чули неодноразово, й тепер у випадковому порядку обирають нові населені пункти для інспектування, то можемо хіба що поспівчувати", - сказали в ОП.

В Офісі Президента наголосили, що українська сторона "з доброї волі та для остаточного підтвердження своєї чесності" погодилася на те, аби представник ОБСЄ в присутності представників сторін на лінії розмежування зафіксував факт відсутності будь-яких порушень домовленостей щодо режиму припинення вогню з боку України.

Водночас в ОП проінформувала, що українська сторона звернулася з пропозицією дзеркально подивитися й на райони розташування незаконних збройних формувань ОРДЛО, у яких моніторингова місія дійсно фіксувала факти наявності порушень.

"Однак адекватної відповіді ми не отримали. Запропонований формат передбачав технічний характер таких дій, а саме: у цивільному одязі, без одіозних представників. Суто технічна процедура. Однак на сьогодні це неможливо з об’єктивних причин. Ключова з яких – відсутність порушень з нашого боку. Карантинні обмеження також впливають на деталі того, як могло б відбутися інспектування в районі Шумів", - розповіли в ОП.

"Враховуючи все це – фактичну відмову Росії та представників незаконних збройних формувань в ОРДЛО дотримуватися досягнутих домовленостей і працювати на основні здорового глузду заради підтвердження правдивих фактів щодо ситуації на лінії розмежування – констатуємо, що інспекція в районі Шумів Донецької області наразі не може бути проведена", - резюмували в Офісі Президента.

Читайте також: Спільна інспекція в районі Шумів сьогодні не відбудеться - Міноборони

Як повідомляв Укрінформ, 9 вересня у Тристоронній контактній групі домовилися проводити спільне інспектування в районі населеного пункту Шуми за участю представника ОБСЄ, а також представників ОРДО.

У четвер голова української делегації в ТКГ Леонід Кравчук звернувся з листом до представника ОБСЄ в Тристоронній контактній групі з проханням перенести сьогоднішню зустріч в районі селища Шуми Донецької області. У документі мова йде про те, що російська сторона та запрошені нею представники з ОРДО висунули нові вимоги, які не обговорювалися в ході позачергової відеоконференції Тристоронньої контактної групи 9 вересня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-