Україна закликає світ посилювати тиск на РФ через зникнення людей в Криму та на Донбасі

Україна закликає світ посилювати тиск на РФ через зникнення людей в Криму та на Донбасі

Укрінформ
Міністерство закордонних справ у Міжнародний день жертв насильницьких зникнень закликало світову спільноту не залишати поза увагою долю осіб, зниклих, викрадених чи безвісти зниклих на тимчасово окупованих Росією територіях України в Криму та на Донбасі.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у коментарі МЗС з нагоди Міжнародного дня жертв насильницьких зникнень.

"Світова спільнота має тримати такі порушення з боку Росії як держави-окупанта у фокусі своєї постійної уваги та посилювати тиск на РФ у всіх випадках насильницьких зникнень.

У цьому зв’язку важливим є посилення міжнародного тиску на Російську Федерацію з метою виконання нею зобов’язань як держави-окупанта відповідно до міжнародного гуманітарного права та міжнародного права прав людини, насамперед що стосується гарантування права на життя, свободу та особисту недоторканність", - йдеться у коментарі.

Читайте також: Сьогодні - Міжнародний день зниклих безвісти

У МЗС нагадали, що прокуратурою Автономної Республіки Крим та м. Севастополь здійснюється процесуальне керівництво у 115 кримінальних провадженнях за 117 фактами насильницького зникнення, позбавлення волі та викрадення людей. У переважній більшості випадків були виявлені факти, що свідчать про причетність до зникнень російської окупаційної влади. Зафіксовано випадки залякувань родичів зниклих, свідків, а також відсутність ефективного розслідування.

"Як і в загальній картині переслідувань незгодних з політикою Москви, серед жертв насильницьких зникнень в окупованому Криму більшість становлять кримські татари", - наголосили у МЗС.

Читайте також: Сьогодні - Міжнародний день зниклих безвісти

Зокрема, Решат Аметов був викрадений під час одиночного мовчазного протесту проти вторгнення Росії в Крим і закатований на смерть у березні 2014 року.

Ервін Ібрагімов, член регіонального Меджлісу Бахчисарая та виконавчого комітету Всесвітнього конгресу кримських татар, викрадений 24 травня 2016 року, є зниклим без вісті до сьогодні. Ервін відкрито засуджував окупацію Криму, брав участь у захисті прав кримських татар, регулярно відвідував судові засідання за політично мотивованими справами, говорив про переслідування на міжнародних заходах.

Зазначається, що в обох випадках правозахисники звинувачують окупаційну владу у відсутності ефективного розслідування.

Як повідомляв Укрінформ, 30 серпня відзначається Міжнародний день жертв насильницького зникнення, або День зниклих безвісти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-