Зеленський взяв участь у заходах зі вшанування пам'яті загиблих героїв України

Зеленський взяв участь у заходах зі вшанування пам'яті загиблих героїв України

Відео
Укрінформ
Президент Володимир Зеленський взяв участь у заходах з ушанування пам’яті воїнів, які загинули у боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Офіс Президента України у Фейсбуці.

Ушанування пам’яті 223 воїнів, які загинули за свободу, незалежність і територіальну цілісність України, відбулося у Меморіальному комплексі Міністерства оборони України. Разом зі Главою держави участь у заході брали також Голова Верховної Ради Дмитро Разумков, Прем'єр-міністр Денис Шмигаль і керівник Офісу Президента Андрій Єрмак.

Окрім того, заходи з нагоди вшанування полеглих героїв України відбудуться в суботу й біля Стіни пам’яті на площі біля Михайлівського Золотоверхого собору

Також в Укрінформі розпочнеться онлайн марафон «Доба пам’яті».

Як повідомлялося, 29 серпня - День пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

Саме на ці серпневі дні 2014 року припав пік Іловайської трагедії, коли в результаті протистояння російським військам українські збройні підрозділи потрапили у вороже оточення.

Читайте також: Президент зустрівся з ветеранами АТО/ООС і матерями загиблих та зниклих безвісти

Бої за важливий стратегічний об’єкт Донбасу - місто Іловайськ, тривали з середини серпня. Українським військовим майже вдалося оволодіти містом, але втрутилася російська армія.

В ніч з 23 на 24 серпня 2014 року відбулось наймасштабніше пряме вторгнення збройних сил країни-агресора на територію України. На той момент сили ЗС РФ складалися з дев’яти батальйонно-тактичних груп: 3500 осіб особового складу, до 60 танків, до 320 БМД (БМП), до 60 гармат, до 45 мінометів та 5 протитанкових ракетних комплексів.

Читайте також: Разумков: Україна пам’ятає і завжди пам’ятатиме своїх героїв

Вже 24-25 серпня батальйони МВС України «Дніпро-1», «Миротворець», «Світязь», «Херсон», «Івано-Франківськ», Нацгвардії «Донбас» і сили сектору «Б» потрапили в оточення ворога.

28 серпня становище наших військових стало критичним. Між керівництвом АТО та Генштабом ЗС РФ відбулися переговори щодо надання гарантій безпечних гуманітарних коридорів для виходу з оточення українських військових за узгодженими маршрутами.

Граючи роль миротворця, президент Росії Володимир Путін, 29 серпня запропонував підконтрольним Росії незаконним збройним формуванням відкрити для українських військових гуманітарний коридор, яким би вони могли вийти з оточення. Насправді путінський «зелений коридор» став для наших військових справжньою дорогою смерті, адже тоді загинуло чимало українських військових.

Читайте також: КМДА та Укрінформ проведуть онлайн-марафон до Дня пам'яті захисників України

Упродовж цих років тривають дискусії та ведеться слідство щодо цієї трагедії. Дані про втрати різняться й по сьогодні. Так, за офіційними даними, під час Іловайської операції і подальшого розстрілу в так званому «зеленому коридорі» 366 українських воїнів загинуло, 429 - отримали поранення різного ступеню тяжкості, 300 - потрапили у полон.

Фото: Офіс Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-