Депутати Ради звернулись до влади Білорусі через дії силовиків

Депутати Ради звернулись до влади Білорусі через дії силовиків

Укрінформ
Народні депутати України підготували звернення до білоруської влади проявити стриманість щодо протестувальників і не допустити порушення прав людини на мирний протест.

Як передає Укрінформ, заяву оприлюднила заступник голови фракції партії "Слуга народу" Євгенія Кравчук у понеділок у Фейсбуці, і в ній міститься заклик до всіх демократичних фракцій Верховної Ради підтримати звернення.

"З огляду на близькість та спорідненість народів наших країн, вважаємо за необхідне висловити підтримку волі білоруського народу обирати представницькі органи влади, включно з президентом, у демократичний правовий спосіб. Український народ заплатив високу ціну за відданість цим принципам. Пам’ять про ці жертви спонукає нас закликати білоруську владу проявляти стриманість щодо протестуючих, не допустити порушення прав людини при реалізації білорусами одного з основоположних прав – на мирний протест", - зазначається у заяві.

Читайте також: Лукашенко зробив першу заяву після виборів

Депутати звернули увагу на той факт, що протести в Білорусі викликані численними повідомленнями про порушення та певні непрозорі події, які відбувалися під час виборчої кампанії та у день голосування. У цьому зв'язку і задля збереження миру, спокою та суспільної злагоди в Білорусі українські парламентарії закликають представників відповідних гілок влади та державних інституцій Білорусі якнайшвидше надати достовірні та чіткі відповіді на запитання протестувальників.

"Від відкритості, чесності, прозорості та стриманості усіх сторін та учасників виборів залежить не лише суспільна злагода в Білорусі, а й збереження та зміцнення її суверенності, подальше визнання результатів виборів світовим співтовариством, а отже - міжнародна підтримка та захист державності дружньої нам країни", - підкреслюється в заяві.

Читайте також: Брюссель закликає Мінськ не застосовувати насилля щодо протестувальників

Як повідомляв Укрінформ, у неділю, 9 серпня, в Білорусі відбулися президентські вибори. Кандидатами на найвищу державну посаду були п'ять осіб: дружина опозиційного блогера Сергія Тихановського Світлана, ексдепутат Ганна Канопацька, лідер кампанії "Говори правду" Андрій Дмитрієв, голова партії "Білоруська соціал-демократична Грамада" Сергій Черечень і чинний президент Олександр Лукашенко, який незмінно керує країною з 1994 року.

За даними ЦВК Білорусі, чинний президент Білорусі Олександр Лукашенко лідирує на дільницях, які надали дані.

У правозахисному центрі "Вясна" повідомили, що станом на ранок 10 серпня силовики затримали понад 213 учасників протестів у різних частинах Білорусі.

Центр також заявив, що одна людина загинула в результаті в'їжджання спецтранспорту в натовп під час акції протесту, а в лікарнях Мінська перебувають десятки постраждалих.

Водночас у МВС Білорусі заявляють про затримання близько 3 тисяч осіб на протестах у країні, які виникли після голосування на виборах президента.

фото: Nexta

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-