У НАТО кажуть про посилення наукового співробітництва з Україною

У НАТО кажуть про посилення наукового співробітництва з Україною

Укрінформ
Індивідуальна співпраця та діалог з Україною поглиблюються завдяки новому статусу країни як члена розширеного партнерства НАТО, який країна отримала в червні 2020 року.

Про це йдеться у заяві Північноатлантичного альянсу, передає Укрінформ.

Наразі Україна проводить 27 ініціатив у рамках програми НАТО "Наука заради миру та безпеки" (SPS), включаючи програму DEXTER, що вивчає можливості виявлення вибухівки та вогнепальної зброї з метою протидії тероризму.

"Цей проєкт сприятиме посиленню ролі НАТО в міжнародній боротьбі з тероризмом", - зазначила старший радник з питань партнерства з питань стратегічної і політичної політики в НАТО Деніз Юксель-Бетен.

Читайте також: Українську військову освіту реформують за стандартами НАТО

Програма SPS також відкриває двері для українських експертів — особливо молодих вчених та дослідників.

Зокрема, у галузі прогресивних технологій, пов'язаних із безпекою, українські експерти співпрацювали з колегами з Британії та США для підвищення надійності наземних та повітряних транспортних засобів.

Цьогоріч програма НАТО SPS вже схвалила 13 нових ініціатив наукової співпраці з Україною у сфері захисту від хімічних, біологічних, радіологічних та ядерних речовин, включаючи роботу над готовністю систем реагування в надзвичайних ситуаціях та готовності медичної системи до такого роду загроз.

Керівники ініціативи з України співпрацюватимуть у цих програмах з експертами з Естонії, Франції, Німеччини, Греції, Італії, Польщі та Великої Британії, йдеться в повідомленні НАТО.

Читайте також: Авіапатруль НАТО сім разів за тиждень супроводжував військові літаки РФ над Балтикою

Нагадаємо: у червня Україна стала шостим партнером щодо розширених можливостей НАТО поряд з Австралією, Фінляндією, Грузією, Йорданією і Швецією. Кожен з партнерів має індивідуальні відносини з НАТО, засновані на сферах, які представляють взаємний інтерес.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-