"Слуги" не проводили опитування щодо "мовного" законопроєкту Бужанського – депутатка

Укрінформ
Члени фракції "Слуга народу" будуть визначатися залежно від своїх переконань щодо голосування за законопроєкт їхнього колеги Максима Бужанського №2362 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, щодо навчання державою мовою в закладах освіти".

Про це у коментарі Укрінформу розповіла заступниця голови фракції "Слуга народу", голова підкомітету з питань інформаційної політики Комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук.

"У нас є рішення профільного комітету з питань гуманітарної політики. І там висновок – відхилити цей законопроєкт у залі. Але при розгляді цього питання навіть у нашому комітеті члени нашої фракції мали різні позиції. Більшість виступили за те, щоб відхилити, але були й такі, які хотіли б його підтримати. Тому я думаю, що якщо взагалі буде винесено цей законопроєкт на голосування, якщо до нього дійде час, то, очевидно, також можуть бути якісь різні позиції", - сказала Кравчук.

Депутат зауважила, що на голосування в парламенті буде ставитися саме рішення профільного комітету – відхилити законопроєкт.

"Спочатку, за регламентом, перше голосування – це за рішення комітету (профільний комітет рекомендував ВР відхилити законопроєкт №2362, - ред.). Якщо не набирається 226 голосів, щоб відхилити, тоді може спікер парламенту поставити на голосування чи відправити на доопрацювання, чи на підтримку", - зазначила Кравчук.

Заступниця голови фракції "Слуга народу" також повідомила: "ми якихось опитувань серед груп конкретно не робили, щоб сказати, яка кількість буде підтримувати відхилення закону, а яка ні. Тому якщо буде в залі, то подивимося". Депутат додала, що очевидно, депутати будуть визначатися залежно від своїх переконань.

Читайте також: Кремінь пояснює появу "мовного" закону Бужанського наближенням виборів

Як повідомляв Укрінформ, перший заступник голови фракції "Слуга народу" Олександр Корнієнко від фракції запропонував включити до порядку денного законопроєкт №2362 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо навчання державою мовою в закладах освіти".

Голова ВР Дмитро Разумков висловив думку, що цей законопроєкт може бути винесений на голосування у п'ятницю, 17 липня.

Комітет ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики 17 червня рекомендував парламенту відхилити доопрацьовану редакцію законопроєкту №2362 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо навчання державою мовою в закладах освіти".

Раніше, 18 березня, гуманітарний комітет відклав ухвалення рішення стосовно законопроєкту №2362 на наступне засідання для проведення додаткових консультацій, а 30 квітня — відправив документ на доопрацювання.

Автором законопроєкту є член Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності Максим Бужанський (фракція партії "Слуга народу"). Цей документ було зареєстровано в парламенті 31 жовтня 2019 року. Він передбачає внесення змін до законів про мову і про освіту та переносить з 2020 на 2023 рік перехід російськомовних 5-11 класів на навчання українською мовою.

Проти цього законопроєкту свого часу виступило Міністерство освіти і науки, а також Бюджетний комітет ВР і освітянська спільнота.

Активісти вже анонсували акцію протесту біля будівлі парламенту проти даного законопроєкту на четвер, 16 липня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-