Рада у п’ятницю може відправити у відставку глав Нацбанку та АМКУ - Арахамія

Рада у п’ятницю може відправити у відставку глав Нацбанку та АМКУ - Арахамія

Укрінформ
Позачергове засідання Верховної Ради, на якому будуть розглянуті кадрові питання, відбудеться у п'ятницю, 3 липня.

Про це поінформував голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія в коментарі журналістам у четвер, 2 липня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"На завтра в нас чергове засідання. У рамках чергового засідання є Година запитань до уряду. Потім 1,5 години – це шоу опозиції з правками (до законопроєкту про гральний бізнес - ред.). А потім – запити, там є пів години на запити. Після того ми оголошуємо позачергове засідання, розглядаємо кадрові питання і далі йдемо", - сказав Арахамія.

Арахамія прогнозує, що позачергове засідання розпочнеться о 14:00.

Він уточнив, що у п'ятницю зранку буде зареєстровано лист з підписами 150 народних депутатів про скликання позачергового засідання.

За словами голови фракції "Слуга народу", на позачерговому засіданні в п'ятницю, окрім проєкту постанови про відставку голови Нацбанку Якова Смолія, може бути розглянуто питання відставки голови Антимонопольного комітету Юрія Терентьєва.

При цьому він зазначив, що ймовірність того, що заяву Смолія про відставку буде схвалено, "дуже висока".

Водночас Арахамія прогнозує, що навколо призначення нового голови НБУ буде "багато дискусій і баталій".

"Ще ніяких не буде кадрових рішень зараз прийнято. Буде і обговорення нормальне, і зустріч з експертами, і з міжнародним середовищем, і з інвесторським середовищем, і зустрічі з комітетами, фракціями і таке інше. Тобто це досить тривалий процес", - сказав Арахамія.

Політик також зазначив, що чув близько 10 прізвищ можливих кандидатів на посаду нового голови НБУ, але "виключно на рівні чуток".

"Немає зараз жодного фаворита, тому що сам процес обрання й підбору цієї людини не почався. Тому немає ніякого сенсу це обговорювати", - сказав Арахамія.

Депутат також сказав, що позачергове засідання Ради не було скликано сьогодні, 2 липня, тому що це "по часу не дасть майже ніякої переваги, оскільки будуть продовжувати правкотероризм". 

Читайте також: Комітет Ради підтримав відставку Смолія

Як повідомляв Укрінформ, голова Національного банку України Яків Смолій 1 липня подав Президенту заяву про звільнення через "систематичний політичний тиск".

Своєю чергою в Офісі Президента запевнили, що Правління НБУ буде продовжувати свою діяльність на засадах незалежності та професійності, додавши, що «нашим безумовним пріоритетом залишається забезпечення незалежності Національного банку України».

У четвер, 2 липня, Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради подання на звільнення Смолія з посади голови НБУ. Відповідний проєкт постанови підтримав Комітет ВР з питань фінансів, податкової та митної політики.

Цього дня під час засідання парламенту голова фракції “Слуги народу” Давид Арахамія заявив про їхню ініціативу щодо збору підписів депутатів за проведення у четвер, 2 липня, позачергового засідання ВР для, зокрема, розгляду законопроєктів, що стосуються подання наслідків коронавірусної хвороби COVID-19.

Однак пізніше заступниця голови фракції партії “Слуга народу” Євгенія Кравчук повідомила, що під час консультацій з головами фракцій і груп у голови парламенту було вирішено не проводити позачергове засідання 2 липня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-