Стефанчук розповів про першу справу проти нардепа-кнопкодава

Стефанчук розповів про першу справу проти нардепа-кнопкодава

Відео
Укрінформ
Перша справа проти народного депутата за неособисте голосування вже розглядається в суді, однак остаточного вироку поки що ще немає.

Про це заявив віцеспікер Верховної ради Руслан Стефанчук в інтерв'ю Радіо Свобода.

За його словами поки відомо лише про один випадок "кнопкодавства" після того, як Верховна Рада в січні ввела кримінальну відповідальність за неособисті голосування.

"Я знаю, що один (випадок неособистого голосування, - ред.). Я знаю, що справа по цьому слухається. Остаточного вироку ще немає суду", - сказав Стефанчук.

Читайте також: Рада направить до КСУ доопрацьований законопроєкт про втрату мандату за "кнопкодавство"

За його словами, саме загроза кримінальної відповідальності утримує нардепів від "кнопкодавства".

"Нам байдуже, яким буде розмір кримінальної відповідальності, факт кримінальної відповідальності є підставою для позбавлення особи статусу народного депутата. Тому що, щоб інше зробити, нам потрібно вносити зміни в Конституцію. А це, ви розумієте, дві сесії поспіль, тому що ми повинні пройти висновок КСУ. Тому ми пішли іншою формулою — наявність кримінальної справи, вирок суду є підставою для позбавлення народного депутата його мандата", - зазначив віцеспікер.

Читайте також: Разумков каже, що “сенсорну кнопку” додати до системи “Рада” неможливо

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський 29 серпня 2019 року вніс у ВР законопроєкт № 1027 «Про внесення змін до статті 81 Конституції України (щодо додаткових підстав дострокового припинення повноважень народного депутата України)».

3 вересня парламент направив його для висновку до Конституційного суду. В кінці грудня КС визнав цей документ таким, що не відповідає положенням Конституції України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-