Юридична війна: Черниш розповів, як Росія

Юридична війна: Черниш розповів, як Росія "шиє" 300 злочинів українським військовим

Укрінформ
Ексміністр з питань тимчасово окупованих територій, голова керівної ради Центру безпекових досліджень “СЕНСС” Вадим Черниш заявив, що розслідування Слідкомом РФ 300 злочинів, нібито вчинених українськими військовим на Сході України - це черговий приклад послідовних і злагоджених дій РФ для завдання Україні поразки.

Про це інформує пресслужба Центру безпекових досліджень “СЕНСС”.

«Це черговий приклад послідовних і злагоджених дій РФ, щоб завдати Україні поразки. Така робота ведеться вже багато років, ще у 2017 році я говорив про декілька сотень таких справ, що перебувають у Слідчому комітеті РФ. Сьогодні їх кількість зростає, робота активізується. Російська Федерація використовує ще більший набір засобів для досягнення своєї мети, що властиво для гібридних конфліктів – політичні, економічні, інформаційні, а в цій ситуації – і юридичні інструменти», - заявив Черниш.

Черниш заявив, що вважає такі дії РФ одним із методів ведення юридичної війни.

“Фахівці виділяють юридичні війни (lawfare) – сюди включають позови, заперечення проти них, створення доказової бази на майбутнє. Сюди ж відносяться і санкції. Сьогодні Росія заявляє, що має вже 300 кримінальних справ, порушених щодо дій українських військових на сході України, звісно ми їх не бачимо, бо вони в Слідчому комітеті Росії. Але, враховуючи те, що було в Югославії й на Кавказі, Україна має зрозуміти, як ситуація може розвиватись у майбутньому”. – зазначив ексміністр.

Він також наголосив на важливості діяльності відповідних органів влади України по встановленню осіб, які вчинили воєнні злочини на Донбасі, а також необхідності вивчення міжнародного досвіду щодо розслідування та покарання за такі злочини.

Читайте також: Окупанти знову не пускають патрулі СММ ОБСЄ через блокпости – звіт

Черниш зазначив, що, враховуючи досвід конфліктів останніх 50 років, і Україна колись прийде до амністії, «яку зараз ще важко сприймають у нашому суспільстві».

«Колись ми все-таки будемо розділяти людей, які не вчиняли злочинів проти держави Україна, не вбивали українських військових і цивільних. Але колись в міжнародних судових установах, що розслідуватимуть воєнні злочини на сході України, наша держава надасть докази вчинення таких злочинів, які доводять вину не просто РФ в цілому, а конкретних персоналій – ватажків окупаційних адміністрацій і причетних до окупації частини Донбасу осіб», - уточнив він.

Черниш зазначив, що всі попередні роки і наразі, і в майбутньому держава має вживати всіх заходів, щоб встановити, хто і які злочини вчинив на сході України.

«Сподіваюся, у нас буде зібрана велика доказова база. Для цього є відповідальні органи. У відповідь Росія надасть свої кримінальні справи, про які вже відкрито заявила. І тоді буде “розмова” на міжнародному рівні. Тож маємо бути до неї готові», - уточнив Черниш.

Як приклад він навів конфлікти на території колишньої Югославії, які закінчились 20 років назад, але і досі, за його словами, розслідуються справи по хорватських, сербських, боснійських військовослужбовцях.

Читайте також: Окупанти розмістили артилерію поруч із будинками у Василівці та Яковлівці – штаб ООС

«Коли ці країни вступають або хочуть вступити в Євросоюз, умовою вступу стає розслідування злочинів, які були під час тієї війни. З огляду на довгострокову перспективу владі нашої країни також потрібно дивитися, що було в інших конфліктних зонах, оскільки правильне планування може допомогти не втратити цей час і можливості для формування нашої власної доказової бази злочинів РФ на Донбасі, а також використання інших інструментів для отримання переваг, в тому числі, і в юридичній площині” – підкреслив голова керівної ради “СЕНСС”.

Окрім цього, Черниш нагадав, що у 2019 році, коли він очолював Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та ВПО, був розроблений посібник зі збору доказів для Міжнародного Кримінального Суду, і його подальше поширення серед громадських організацій та інших зацікавлених осіб і використання може допомогти правоохоронним органам та в майбутньому в міжнародних судових установах.

Як повідомлялося, 24 травня Слідком РФ повідомив, що розслідує 300 злочинів нібито вчинених українськими військовими на сході України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-