РФ перекидає на бойовиків роль учасника конфлікту, щоб позбутися санкцій – Цимбалюк

РФ перекидає на бойовиків роль учасника конфлікту, щоб позбутися санкцій – Цимбалюк

Укрінформ
Намагання Росії заперечувати свою участь у розпочатому нею конфлікті на Донбасі та спроби виставити себе "миротворцем і посередником" пов’язані з наміром Кремля добитися скасування західних санкцій.

Про це заявив Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час онлайн-засідання Постійної ради ОБСЄ 21 травня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Російська сторона не полишила надії замінити себе як учасника конфлікту, що був розпочатий нею шість років тому, своїми маріонетками з Донецька та Луганська, які б виконували вказівки Кремля, дозволяючи самій Росії зайняти місце так званого "миротворця та посередника". Це допомогло б Кремлю позбутися санкцій, які продовжують служити яскравим нагадуванням про недопустимість грубих порушень міжнародного права та основних принципів ОБСЄ щодо територіальної цілісності та суверенітету держав", - заявив він.

Читайте також: ОБСЄ є чи не найкращим місцем для привернення уваги до агресії РФ – Цимбалюк

За словами посла, саме в цьому руслі слід розглядати наміри російської сторони "протягнути" окремих осіб з окупованих районів Донбасу до переговорів у Мінську і взагалі змінити склад Тристоронньої контактної групи. Український дипломат наголосив, що Мінський протокол чітко визначає склад ТКГ і це – представники України, РФ та ОБСЄ, де Росія та України – сторони конфлікту, а ОБСЄ – посередник.

На цьому тлі Росія продовжує ігнорувати заклики міжнародної спільноти до виконання нею зобов’язань у рамках Мінських домовленостей, передусім, щодо припинення вогню.

Цимбалюк зазначив, що хоча минулого тижня СММ ОБСЄ і зафіксувала приблизно на 50% менше порушень режиму припинення вогню в Донецькій та Луганській областях, кількість обстрілів із забороненого Мінськими домовленостям озброєння зросла з 70 до 121.

Читайте також: Цимбалюк: Посол Росії в ОБСЄ дозволяє собі образи на адресу дипломатів

"Безпекова ситуація на Донбасі залишається нестабільною та непередбачуваною. Військова присутність Росії на тимчасово окупованих районах Донецької та Луганської областей продовжує становити велику загрозу для безпеки України", - наголосив очільник української місії при ОБСЄ.

Він привернув увагу присутніх до того, що протягом минулого тижня , навіть в умовах обмежень свободи пересування з боку російської сторони, СММ ОБСЄ виявила 63 одиниці озброєння, які були розташовані з порушенням ліній відведення та 110 одиниць озброєння поза визначеними місцями зберігання. "Майже все це озброєння, 95 відсотків, були зафіксовані в окупованих Росією районах. СММ також продовжує повідомляти про сучасні російські системи ведення електронної війни та протипіхотні міни на Донбасі", - заявив Цимбалюк.

Читайте також: Цимбалюк розповів, як Росія затягувала поновлення онлайн-засідань в ОБСЄ

Як повідомляв Укрінформ, українська делегація під час засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер продемонструвала також копії російських паспортів так званого "глави ДНР" Дениса Пушиліна та представників окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО), яких Росія запросила до участі у Тристоронній контактній групі (ТКГ).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-