Законопроєкт щодо оптимізації роботи ЦНАПів пройшов перше читання

Законопроєкт щодо оптимізації роботи ЦНАПів пройшов перше читання

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт №2679 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації мережі та функціонування центрів надання адміністративних послуг та удосконалення доступу до адміністративних послуг, які надаються в електронній формі".

Відповідне рішення 13 травня підтримав 261 народний депутат на позачерговому засіданні Верховної Ради, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Згідно з пояснювальною запискою, ухвалення законопроєкту має на меті оптимізувати мережу та функціонування ЦНАПів.

Зокрема, пропонується ліквідувати ЦНАПи, утворені районними державними адміністраціями, та надавати послуги тільки у ЦНАП органів місцевого самоврядування.

Законопроєкт також пропонує надати повноваження Кабінету міністрів встановлювати вимоги до ЦНАП.

Адміністративні послуги надаватимуться розташованими у ЦНАП представниками суб’єктів надання адміністративних послуг, адміністраторами або через адміністраторів шляхом їх взаємодії з суб’єктами надання адміністративних послуг.

Згідно з законопроєктом, у ЦНАП надаватимуться усі адміністративні послуги органів місцевого самоврядування, територіальних органів центральних органів виконавчої влади, а також адміністративні послуги за договорами щодо обслуговування у ЦНАП жителів інших територіальних громад; у ЦНАП також надаватимуться інші публічні послуги.

Читайте також: Особливості використання мобільних ЦНАПів у період карантину

Передбачається, що ЦНАП органів місцевого самоврядування обов’язково утворюватимуться в усіх населених пунктах з чисельністю населення більше 1 тисячі; врегулювання питань утворення ЦНАП здійснюватиметься об’єднаними територіальними громадами; старостам будуть надані окремі функції адміністратора.

Законопроєкт також передбачає ліквідацію Єдиного державного порталу адміністративних послуг і утворення Єдиного державного веб-порталу електронних послуг.

Документ також пропонує уточнити термін "адміністративна послуга" – у випадках, визначених законом адміністративні послуги можуть надаватися без подання заяви; дії органів влади, пов’язані з реалізацією прав осіб також визнаються адміністративними послугами.

Надання результатів адміністративних послуг передбачено іншими видами поштових відправлень, а не лише рекомендованим листом

Автори прогнозують, що реалізація акта буде характеризуватися значним покращенням стану справ у сфері надання адміністративних послуг.

Особам буде надана можливість отримувати усі адміністративні послуги, що надаються на відповідній території, в одному місці – у ЦНАП органів місцевого самоврядування.

Планується також запровадження моніторингу якості надання адмінпослуг (у тому числі за допомогою сучасних програмних засобів Єдиного державного веб-порталу електронних послуг), що дасть змогу аналізувати якість надання адміністративних послуг, визначати та здійснювати заходи з підвищення рівня якості надання послуг.

Деякі адміністративні послуги можна буде отримати без подання заяви. Дії органів влади, пов’язані з реалізацією прав осіб, визнаватимуться адміністративними послугами, а тому будуть здійснюватися не на розсуд владних органів, а за процедурою, у строки та на підставі документів, визначених нормативно-правовими актами.

Поштою можна буде отримати паспорт, посвідчення, інші документи та речі, які видаються особам за результатами надання адміністративних послуг.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-