Грузія вважає неприпустимим призначення Саакашвілі, але збереже партнерство з Україною – посол

Грузія вважає неприпустимим призначення Саакашвілі, але збереже партнерство з Україною – посол

Укрінформ
Посол Грузії в Україні Теймураз Шарашенідзе перед від'їздом з Києва провів зустріч в українському МЗС, де поінформував міністерство про позицію офіційного Тбілісі у зв'язку з колишнім президентом Грузії Михайлом Саакашвілі.

Про це він повідомив Першому каналу Грузії.

"Неприпустимо, щоб в країні, яка є стратегічним партнером, було призначено на політичну посаду особу, яку було засуджено в Грузії. Що стосується відносин з Україною, грузинська сторона докладе всіх зусиль, щоб партнерські відносини з Україною збереглися і навіть поглибилися. У цьому з нами згодні і наші українські партнери. У нас спільні позиції з найважливіших для нас питань, таких як євроатлантична інтеграція, деокупація, зміцнення демократичних інституцій, і цією єдністю ми виходимо на міжнародну арену", - заявив Шарашенідзе.

За його словами, під час зустрічі з ним українська сторона заявила, що Саакашвілі є громадянином України, але МЗС України з розумінням поставилося до позиції офіційного Тбілісі і висловило сподівання на подальше продовження і поглиблення двостороннього партнерства.

Читайте також: У Грузії заявили, що не розриватимуть дипвідносин з Україною через Саакашвілі

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський 7 травня призначив Саакашвілі головою Виконавчого комітету реформ.

Міністр закордонних справ Грузії Давид Залкаліані 8 травня заявив, що, за рішенням уряду Грузії, Надзвичайний і Повноважний Посол Грузії в Україні Теймураз Шарашенідзе буде викликаний для консультацій в Тбілісі після призначення 7 травня Саакашвілі головою Виконавчого комітету Національної ради реформ.

Читайте також: Зеленський вважає реакцію Тбілісі на призначення Саакашвілі помилкою

Тбіліський міський суд у січні 2018 року визнав Саакашвілі винним у зловживанні службовими повноваженнями у справі про Сандро Гіргвліані і засудив експрезидента до позбавлення волі строком на 3 роки. За даними слідства, в 2009 році тодішній президент Грузії Саакашвілі в обхід Комісії з помилування незаконно помилував засуджених за вбивство Гіргвліані чотирьох співробітників Департаменту конституційної безпеки.

Верховний суд Грузії залишив цей вирок чинним.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-