РФ є єдиною стороною,  яка не зацікавлена у встановленні причин трагедії в Одесі – МЗС

РФ є єдиною стороною, яка не зацікавлена у встановленні причин трагедії в Одесі – МЗС

Укрінформ
У роковини трагічних подій в Одесі МЗС України висловлює жаль з приводу лицемірства російської пропаганди, яка продовжує використовувати цю трагедію для розпалювання ворожнечі та ненависті.

Про це йдеться у коментарі МЗС, оприлюдненому на сайті міністерства.

«Події 2 травня 2014 року в Одесі стали черговим елементом у ланцюгу провокацій РФ в рамках реалізації провального проєкту «Новоросія», спрямованого на дестабілізацію українського Сходу і Півдня та дезінтеграції України. В Одесі екстремістські сили діяли за аналогічним сценарієм, який вже був реалізований російськими кураторами на Донбасі – проголошення фейкової «народної республіки», масові заворушення із застосуванням зброї за допомогою завезених бойовиків, залякування місцевих активістів, паралізація місцевих органів влади та силових структур», - заявляють в МЗС.

У міністерстві зазначають, що 2 травня мало стати вирішальним днем у реалізації цих планів. Напад озброєних та екіпірованих екстремістів під російськими прапорами на мирну демонстрацію за єдність України став спусковим гачком для подальших подій і призвів до перших жертв.

Читайте також: Сьогодні - шості роковини трагічних подій в Одесі

«Прикметно, що російська сторона у своїх заявах про події в Одесі жодного разу не згадує про криваві події у центрі міста, які передували пожежі у Будинку профспілок. Так само не згадуються встановлені факти внутрішніх займань у Будинку профспілок, а також рятування заблокованих в охопленому пожежею Будинку профспілок учасниками демонстрації за єдність України», - констатується у повідомленні.

У МЗС наголошують, що українські правоохоронні органи роблять усе можливе для пошуку і притягнення до відповідальності винних у злочинах осіб. І нагадують, що за результатами розслідувань за фактами подій в Одесі 2 травня 2014 року до суду скеровано 37 обвинувальних актів. Стосовно трьох осіб суди винесли обвинувальні вироки. ДБР здійснює окреме досудове розслідування у кримінальному провадженні щодо можливої причетності спецслужб РФ до організації заворушень в Одесі.

Читайте також: Зеленський: Суспільство має отримати чесну відповідь щодо винних у трагедії в Одесі

«Єдиною стороною, яка відверто не зацікавлена у встановленні об’єктивної картини трагічних подій в Одесі та причин, які призвели до трагедії, є Росія. Москва не лише переховувала одного з головних фігурантів розслідування, колишнього заступника начальника ГУ МВС Одеської області Д.Фучеджи, але й, за наявною інформацією, надала йому громадянство РФ і під цим приводом відмовила Україні у його екстрадиції», - наголошують у зовнішньополітичному відомстві.

Крім того, там нагадують, що в рамках переговорів про проведення взаємного звільнення утримуваних осіб у вересні – грудні 2019 року Росія наполягала на видачі щонайменше дев'ятьох осіб, які брали пряму чи опосередковану участь в організації масових заворушень в Одесі під російськими прапорами.

Читайте також: В Одесі біля Куликового поля затримали двох провокаторів

«Закликаємо міжнародне співтовариство до подальших спільних зусиль з протидії російській пропаганді та дезінформації, які є важливим елементом російської агресії та дестабілізаційних дій, спрямованих проти України та інших демократичних держав», - зазначають в МЗС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-