Росія на межі колапсу, але в такому стані вона ще небезпечніше – експерт

Росія на межі колапсу, але в такому стані вона ще небезпечніше – експерт

Укрінформ
Латвійський експерт Алекс Григорєвс вважає, що в умовах соціально-економічної кризи, пов'язаної з пандемією коронавірусу, Росія знаходиться на межі колапсу. При цьому російський стабілізаційний фонд, на його думку, "значною мірою вже розбазарено".

Таку думку аналітик, в кінці 1990-х представляв у Росії National Democratic Institute, висловив в інтерв'ю Укрінформу.

"Мені здається, що Росія зараз перебуває на межі колапсу. При скороченні цін на нафту вона жадає припинення санкцій і просить про це у Заходу, прикриваючись пандемією. І тут головне – питання про кредитування. В умовах санкцій Росії важко отримати дешеві кредити від міжнародних структур. А кредити просто життєво необхідно Москві. Можу припустити, що стабілізаційного фонду, такого, як заявлялося, у неї просто немає. Мабуть, його вже значною мірою розбазарили та розікрали", - сказав Григорєвс.

Читайте також: Прем'єр Росії заразився коронавірусом

Він вважає, що саме цим можна пояснити, чому в умовах економічного спаду, пов'язаного з наслідками пандемії, суми, що виділяються в Росії на підтримку населення та економіки, "такі мінімальні".

"Крім того, в Росії йде делігітімізація президента і загальна криза довіри до влади. Все очевидніше, що хвалений уряд Мішустіна з кризою не справляється, все більше влади передано регіонам на місцях... Проте розслаблятися через те, що Росія на межі колапсу, не потрібно", - підкреслює експерт.

Читайте також: Рейтинг Путіна в Росії впав удвічі — Левада-центр

На його думку, в таких умовах РФ стає особливо небезпечною, оскільки для Росії традиційно внутрішні проблеми вирішувати за допомогою військових авантюр. "Я не кажу, що це неминуче, але це та можливість, з якою потрібно рахуватися. Маленьким країнам і не тільки маленьким, які знаходяться поруч, в умовах, коли увагу великих демократичних країн відвернута на власні проблеми, потрібно побоюватися цього. Того, що Росія може піддатися спокусі нових авантюр", - резюмує Григорєвс.

Алекс Григорєвс - відомий латвійський аналітик і громадський організатор, який працював у різних міжнародних організаціях. З 1996-го по 2013-й рік він представляв американський National Democratic Institute, в Росії, Україні, Азербайджані, Молдові. Після цього був керівником напрямку "Євразія" в Development Transformations (Вашингтон). З 2016 року й понині Григорєвс – заступник керівника центру Балтійсько-Чорноморський Альянс.

Інтерв'ю з латвійським експертом буде опубліковано на сайті Укрінформу найближчим часом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-