Німецький експерт не вірить, що Путін втратить інтерес до контролю над

Німецький експерт не вірить, що Путін втратить інтерес до контролю над "Л/ДНР"

Ексклюзив
Укрінформ
Погіршення гуманітарної ситуації в зоні конфлікту на Донбасі, особливо на окупованих територіях, в умовах пандемії коронавірусу викликає велике занепокоєння.

Таку думку в коментарі Укрінформу висловила експерт берлінського Фонду "Наука і політика" Сюзан Стюарт.

"Найбільш тривожним є погіршення гуманітарної ситуації в зоні конфлікту, особливо на окупованих територіях. Тож потрібно зосередитись на цьому аспекті навіть більше, ніж раніше. Вирішення саме цієї ситуації має бути зараз пріоритетом, адже треба врятувати життя та забезпечити людей необхідними товарами та послугами в достатній кількості", - підкреслила Стюарт.

На її думку, коронариза посилює багато проблем в Україні. Натомість Росія, хоч і сама стоїть перед викликами в зв’язку з COVID-19, свій порядок денний щодо України не змінила.

Читайте також: Волкер дав пораду Україні, аби змінити розрахунки Путіна

На думку експерта, пандемія відволікає увагу світової спільноти від теми війни в Україні, що й до того певний час "була внизу європейського списку пріоритетів". Утім, додала Стюарт, глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявив нещодавно, що планує зробити Україну пріоритетом, і пообіцяв відвідати країну, щойно дозволять умови.

За словами Стюарт, Німеччина та Франція продовжують брати активну участь у "нормандському форматі", тож вона "не вірить, що ЄС, країни-члени проігнорують ситуацію і дадуть Путіну діяти з розв’язаними руками".

Проте не вірить експерт і в те, що Росія втратить інтерес до утримання контролю над так званими "Л/ДНР".

"Путін та його зовнішньополітична еліта виявилися дуже вмілими у використанні слабких сторони інших", - важає аналітик.  

Читайте також: Пандемія може стати початком дискусії щодо виходу Росії з Донбасу – Гербст

На її думку, важко спрогнозувати, чого можна досягти на віртуальній зустрічі міністрів "нормандського формату" 30 квітня, "крім повторення заяв про волю всіх сторін продовжувати працювати над виконанням пунктів". Наразі є очевидним, що більшість пунктів, погоджених на паризькому саміті в грудні 2019 року, ще не виконані, констатувала вона.

Як повідомлялося, 30 квітня запланована відеоконференція міністрів закордонних справ країн "нормандської четвірки".

Остання зустріч лідерів країн "нормандської четвірки" відбулася 9 грудня 2019 року. Тоді на саміті у Парижі зібралися президенти України, Франції та Росії Володимир Зеленський, Емманюель Макрон і Володимир Путін, а також канцлер ФРН Ангела Меркель. Сторони домовилися про припинення вогню на Сході України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-