Втілити у життя

Втілити у життя "Мінськ" без нормальної роботи місії ОБСЄ неможливо – Маас

Укрінформ
Перешкоджання нормальній роботі на Сході України Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ робить вкрай важким, якщо не неможливим, втілення у життя Мінських угод і рішень лідерів у "нормандському форматі".

Як повідомляє Укрінформ, про це заявив перед відеоконференцією міністрів закордонних справ Німеччини, Франції, України та Росії глава МЗС Німеччини Гайко Маас.

"Зараз нам потрібна чітка прихильність з боку Росії та України, роль яких полягає у виконанні Мінських угод. На наш погляд, частиною цього має бути те, щоб Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ могла виконувати свою роботу на всій території України - без обмежень та перешкод. Угоди не можуть бути реалізовані без об'єктивної оцінки спеціальної місії спостереження", - сказав Маас.

Взаємна недовіра, за його словами, занадто велика.

"Росія також це знає, і вона повинна чинити свій вплив на сепаратистів", - підкреслив він.

Читайте також: Відеоконференція у “нормандському форматі” пройде за участю представниці ОБСЄ

Німеччина, за словами її представника, працювали з Францією, щоб "нормандський формат" створив атмосферу для розмови, на яку можна розраховувати".

Актуальним завданням "нормандської четвірки" в нинішніх умовах є полегшення становища людей на Донбасі, вважає Маас.

Пандемія коронавірусу сильно вражає людей східної України, особливо вразливе старше населення через закриття лінії розмежування. Учасники формату працюють над тим, щоб можна було досягти швидкого гуманітарного прогресу в цій кризі. Тому у ході відеоконференції буде порушено питання відкриття пунктів перетину лінії розмежування. Ці кроки принесли б реальне полегшення людям у Східній Україні, сказав Маас.

Він підтвердив готовність впроваджувати рішення, які були прийняті лідерами країн у Парижі в грудні минулого року і по яких уже досягнуто прогресу в аспекті обміну полонених.

"Якщо вдалося там, ми можемо досягти прогресу і в інших сферах", - наголосив міністр.

Читайте також: Чубаров закликає обговорити у "нормандському форматі" ситуацію в Криму

Сьогоднішньою віртуальною зустріччю Маас хоче дати чіткий політичний мандат, щоб імплементація угод в Тристоронній контактній групі могла тривати.

Як повідомляв Укрінформ, у відеоконференції міністрів закордонних справ країн "нормандського формату" 30 квітня візьме участь посол ОБСЄ Гайді Грау.

Відеоконференція пройде у другій половині дня.

Остання зустріч лідерів країн "нормандської четвірки" відбулася 9 грудня 2019 року. Тоді на саміті у Парижі зібралися президенти України, Франції та Росії Володимир Зеленський, Еммануель Макрон і Володимир Путін, а також канцлер ФРН Ангела Меркель. Сторони домовилися про припинення вогню на сході України, проте підконтрольні РФ бойовики неодноразово порушували режим тиші.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-