Україна заплатила високу ціну за європейський вибір, і не відступить від нього – Точицький

Україна заплатила високу ціну за європейський вибір, і не відступить від нього – Точицький

Укрінформ
Україна розраховує протягом наступних 10 років стати членом Євросоюзу, і не відступиться від власного європейського вибору, за який заплатила, і продовжує просто зараз сплачувати величезну ціну.

На цьому 29 квітня під час віртуальної дискусії навколо перспектив Східного Партнерства заявив Посол України в Королівстві Бельгія, Представник України при ЄС Микола Точицький, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Український дипломат рішуче відреагував на запропонований одним із західних експертів «прагматичний» сценарій розвитку програми Східного партнерства до 2030 року, за яким Євросоюз мав би відмовитися від подальшої політичної асоціації з країнами Східного партнерства в обмін на лояльність Росії до Заходу та її «поступливість» у питаннях економічної співпраці.

«Для України така теорія не спрацює з багатьох причин. Перш за все, ми сподіваємося, що протягом наступних 10 років станемо членами ЄС, як й інші дві асоційовані з ЄС партнери (Грузія і Молдова – ред.). По друге, ми в Україні, як і більшість тих, хто мав спільну історію з Росією, не віримо, що вона може змінити поведінку. Москва може бути слабшою або сильнішою, але її підхід буде той самий: вона вважатиме сусідів зоною власного впливу, і буде продовжувати агресивну політику. Як зараз, коли ми всі боремось з COVID-19, Москва продовжує агресивно атакувати - у військовому вимірі, кібернетично, гібридною дезінформацією», - наголосив Точицький.

Він зауважив, що Україна високо цінує можливості, які Східне партнерство надає державам-партнерам у розвитку стосунків з Євросоюзом. Водночас, за його словами, Україна розглядає Угоду про асоціацію з ЄС, роботу в рамках Поглибленої всеохоплюючої зони вільної торгівлі (ПВЗВТ), та будь-які інші можливості програми Східного партнерства, саме як інструмент для подальшого зближення з ЄС і поглиблення власної європейської інтеграції.

«Ми йдемо європейським шляхом. Україна має таке право, і робить це за власним бажанням. Ми не маємо будь-яких інших варіантів, тому що вже заплатили за це величезну ціну. Окупований Крим, 13 тисяч українців, які були вбиті на Сході… Ми не маємо жодного морального права, жодної можливості йти в іншому напрямку. Ми будемо продовжувати втілювати те, за що люди стояли під час Помаранчевої революції та під час Майдану. Але й у Євросоюзу також немає права на помилку», - наголосив Точицький.

Читайте також: Представник України при ЄС вважає спроби Росії послабити санкції “нездійсненною задумкою”

Він зауважив, що для України у перспективі Східного партнерства до 2030 року, буде важливим продовжувати розвиток відносин з Євросоюзом, поглиблювати співпрацю в рамках ПВЗВТ та по інших ключових напрямках. Це вбирає енергетику, цифрову економіку, формування спільного ринку та реалізацію масштабних інфраструктурних проектів, наприклад, будівництво автошляху від Гданська до Одеси, від Одеси до Батумі, від Батумі – до Баку, в інтересах всіх країн-сусідів ЄС.

«Як зробити проект Східного партнерства більш привабливим? Це просто. Запропонуйте, як часто тут звучить, «більше за більше». Якщо ми говоримо про розвиток інституцій – запрошуйте нас шістьох (дипломатів країн СхП - ред.) на зустрічі послів – постійних представників ЄС. Відкрийте, як це вже було, спеціальні місця у Раді ЄС, для нас, шести країн. Запросіть наших студентів та державних службовців працювати разом з євроінституціями, просто з тим, щоб показати, як треба поводитися у нових реаліях», - додав посол України.

Захід був організований за ініціативи Європарламенту, експертів Вишеградської групи, Німецького фонду Маршалла та інших аналітичних організацій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-