ТСК у справі Гандзюк збереться в четвер, щоб заслухати Баканова і Венедіктову

ТСК у справі Гандзюк збереться в четвер, щоб заслухати Баканова і Венедіктову

Укрінформ
Тимчасова слідча комісія ВР із здійснення парламентського контролю за розслідуваннями нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів проведе засідання 30 квітня, і чекає на нього генерального прокурора Ірину Венедіктову та очільника СБУ Івана Баканова.

Про це поінформувала журналістів заступниця голови ТСК, народний депутат із фракції «Голос» Соломія Бобровська, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Також, за її словами, ТСК направить листа Президенту Володимиру Зеленському з проханням про зустріч.

"Завтра наша ТСК збереться ще раз в стінах Ради о 17 годині, і ми чекаємо генпрокурора і голову Служби безпеки. А також керівників групи прокурорів у справах Катерини Гандзюк та Сергія Стерненка", - сказала Бобровська.

Читайте також: Баканов і Венедіктова не прийшли на засідання ТСК у справі Гандзюк

За словами депутата, комісія вперше застосує інструмент збору свідчень посадових осіб.

"Також наша комісія направляє листа до Президента про потребу якнайскорішої зустрічі з ним. Якщо команда Президента не доносить йому інформацію, то це готова зробити я та мої колеги-народні депутати", - зазначила Бобровська.

Як повідомляв Укрінформ, ТСК із здійснення контролю за розслідуваннями нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів протягом 2017-2018 років провела засідання у середу, 29 квітня. Очікувалося, що на ньому заслухають генпрокурора Венедіктову та голову СБУ Баканова. Однак вони не з'явилися на засідання, яке відбувалося у дворі київського кафе, через відсутність гарантії безпеки.

Читайте також: СБУ завершила досудове розслідування у справі Гандзюк

27 квітня Офіс генпрокурора і СБУ оголосили про завершення слідства у справі про організацію нападу на Гандзюк.

Своєю чергою активісти виступили із заявою про те, що справу про організацію нападу на активістку Катерину Гандзюк правоохоронці передають до суду, не завершивши проведення усіх слідчих дій.

Активістку Катерину Гандзюк 31 липня 2018 року облили сірчаною кислотою біля під'їзду її будинку в Херсоні. Опіками було уражено 40% тіла жінки. Гандзюк перенесла кілька операцій, але 4 листопада того ж року померла.

За підозрою у причетності до її вбивства були затримані п'ятеро людей, а 12 листопада 2018 року стало відомо про арешт Ігоря Павловського - колишнього помічника народного депутата Миколи Паламарчука.

11 лютого 2019 року Генпрокуратура оголосила голові Херсонської обласної ради Владиславу Мангеру підозру в організації вбивства Гандзюк. Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, але той вийшов під заставу у 2 млн 497 тис. 300 гривень.

6 червня 2019 року п’ятьох безпосередніх виконавців нападу були засуджені на строки від 3 до 6,5 років позбавлення волі.

Читайте також: Батько Гандзюк вважає, що генпрокурор виконала вимогу адвокатів Мангера

Крім того, у січні цього року на території Болгарії затримали за організацію нападу на Гандзюк Олексія Левіна, помічника-консультанта депутата Херсонської облради.

16 березня Левіна екстрадували з Болгарії в Україну.

На думку слідчих, Левін є ключовою фігурою, яка пов'язує виконавців ("групу Торбіна") і замовників нападу на Гандзюк. Саме він підозрюється в організації цього злочину, підбурюванні до його виконання, наданні інформації, зокрема, щодо місця проживання Гандзюк.

У березні суд продовжив до 29 липня строк розслідування справи проти Левіна.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-