Вибори в усій Україні включно з Донбасом призведуть до легітимізації “Л/ДНР” - експерт

Вибори в усій Україні включно з Донбасом призведуть до легітимізації “Л/ДНР” - експерт

Укрінформ
Проведення місцевих виборів у 2020 році на всій території України включно з окупованим Донбасом призведе до легітимізації “ЛНР/ДНР”.

Про це заявив співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Олексій Мельник під час презентації в Укрінформі дослідження "Україна 2019-2020: широкі можливості, суперечливі результати".

“Не слід виключати можливості проведення місцевих виборів так, як це уявляє влада, на всій території (України — ред.), в тому числі на окупованих територіях. Але це радше погана, ніж добра новина. Тому що можна бути дуже сильним оптимістом, але якщо є хоч трохи здорового глузду, то зрозуміло, що час, який залишився до проведення виборів, не дозволяє забезпечити достатні умови безпеки для проведення виборів, і тим більше на тих умовах, які виставляють за українським законодавством: участь українських партій, журналістів, міжнародних оглядачів. Плюс динаміка перших двох місяців цього року лише підтверджує подібні висновки”, - заявив Мельник.

Пояснюючи чому не слід виключати сценарію проведення виборів на всій території України, експерт зазначив, що зараз дуже популярно в новій владі орієнтуватися на досягнення результату, незважаючи на засоби, якими він досягається, і не маючи чіткої уяви про механізм реалізації проєкту.

“До чого це може призвести? Насамперед ці вибори не будуть мати нічого спільного з українським законодавством, з міжнародними стандартами, і головна загроза полягає в тому, що ключове в цьому — це рішення української влади — згода на проведення таких виборів”, - пояснив експерт.

Мельник висловив побоювання, що у разі проведення таких виборів “міжнародні партнери висловлять занепокоєння і при цьому все-таки схвалять те, що відбулося”.

Читайте також: У спільних патрулях на Донбасі не буде людей з автоматами — Данілов

“Що ми отримаємо в результаті? Ми отримаємо те, від чого так наполегливо відбивались — це легітимізація так званих представників так званих “ЛНР/ДНР”, - наголосив Мельник.

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський у своєму виступі на Мюнхенській конференції з питань безпеки сказав, що українська влада хоче провести місцеві вибори на всій території України, включно з окремими районами Донбасу, у жовтні 2020 року, але для цього мають бути створені безпекові та політичні умови. За його словами, «людям на Донбасі потрібні вибори, які будуть визнані Україною, всім світом легітимними. І вони не можуть бути такими, якщо пройдуть не за українським законодавством, під звуки пострілів та без контролю нашого кордону».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-