Сіярто каже, що зробив дві пропозиції Україні щодо освітнього закону

Сіярто каже, що зробив дві пропозиції Україні щодо освітнього закону

Укрінформ
Глава угорського МЗС розповів, що мав зустріч сьогодні з міністром освіти України Ганною Новосад і висловив їй “дві пропозиції” щодо закону "Про повну загальну середню освіту", ухваленого українським парламентом 16 січня.

Про це він сказав на спільному брифінгу з віцепрем’єр-міністром з європейської та євроатлантичної інтеграції України Дмитром Кулебою 7 лютого в Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Бачите, я завжди на боці того, щоб знайти рішення будь-чого. Тому я дуже сподіваюся на те, що ті дві пропозиції, які ми висловили сьогодні, Міністерство освіти обдумає. Якби ми були задоволені тієї ситуацією, яка склалася, ми не робили би пропозиції на покращення ситуації. Але я хочу сказати: я вважаю, що й українська мета, і угорська мета можуть бути досягнуті в один і той же час", - сказав Сіярто, відповідаючи на запитання щодо оцінки угорським урядом закону "Про повну загальну середню освіту".

На думку Сіярто, "можна досягти того, щоби угорці, які проживають в Україні, вивчили державну мову навіть без того, щоб поступово кількість україномовних предметів у них підвищувалася".

"Ми з великою радістю допоможемо і фінансово, і методологічно, і будь-якими засобами заради того, щоб викладання української мови угорцям Закарпаття було набагато ефективнішим", - сказав Сіярто.

За його словами, уряд Угорщини вважає, що вивчення державної мови на дуже високому рівні та одночасно засвоєння і володіння, й використання рідної мови в галузі навчання - це дві такі мети, яких можна одночасно досягнути.

"Ми зробили пропозиції, сподіваємося, що вони будуть прийняті", - додав міністр.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 16 січня ухвалила закон "Про повну загальну середню освіту".

Законом, зокрема, визначається, що мовою освіти є державна мова, а також урегульовується питання навчання мовами корінних народів та національних меншин.

Читайте також: Україна не затягуватиме з ухваленням закону про нацменшини - Кулеба

Серед іншого закон затверджує обов’язкову Державну підсумкову атестацію (ДПА) за кожний рівень повної загальної середньої освіти з державної мови, математики та інших предметів, визначених центральним органом виконавчої влади у сфері освіти й науки, крім випадків, визначених законодавством.

Як повідомляли ЗМІ, перша реакція угорської громади Закарпаття на ухвалений закон "Про повну загальну середню освіту" виявилася негативною.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-