Данилюк - про затримку допомоги США: Зеленський був упевнений, що це помилка

Данилюк - про затримку допомоги США: Зеленський був упевнений, що це помилка

Укрінформ
Команда Зеленського, від початку налаштована на поглиблення відносин зі США, була шокована рішенням Білого дому припинити оборонну допомогу Україні.

Про це в інтерв'ю американському виданню The Daily Beast розповів екссекретар РНБО Олександр Данилюк.

"Коли я розробляв і оформлював дорожню карту взаємодії США й України, я обговорював це із Зеленським. Ми пройшлися ретельно по всіх пунктах. Він (Зеленський – ред.) сказав: "Так, я цілком підтримую це... Це має стати основою наших відносин", - цитує видання Данилюка.

За його словами, цей план був всеосяжним і включав, зокрема, пропозиції щодо експорту газу зі США. "Але по суті в ньому йшлося про національну безпеку", - зазначив Данилюк, підкресливши, що цілком покладався на радника американського президента з питань нацбезпеки Джона Болтона.

Читайте також: Трамп заперечує, що казав Болтону про затримку допомоги Україні через "справу Байдена"

Колишній посадовець також розповів про ключову зустріч минулого літа у Вашингтоні, на якій були присутні, в тому числі Джон Болтон, а також посол США при ЄС Гордон Сондленд.

"Сондленд у певний момент перервав розмову, озвучивши вимоги Трампа, щоб Зеленський погодився на розслідування проти Байденів. Невдовзі після цього Болтон залишив офіційну зустріч", - йдеться в публікації.

Згодом, передає The Daily Beast, у Білому домі Данилюку і помічнику Президента України Єрмаку сказали, що розслідування - це єдиний шлях для розвитку подальших відносин між двома країнами, хоча це було схоже на порушення американського законодавства.

Читайте також: Республіканці не дозволили демократам заслухати Болтона у справі імпічменту Трампа

За словами Данилюка, про те, що Білий дім заморозив допомогу Україні, він дізнався з американських ЗМІ.

"Я був дуже здивований і шокований. Бо лише за кілька днів до цього я мав зустріч з Болтоном. Власне, у мене було кілька зустрічей з ним. І ми вели широкі дискусії. Останнє, що я очікував прочитати - це статтю про замороження військової допомоги", - зазначив ексочільник РНБО.

Він  також додав, що через це "виникла паніка" в команді Зеленського, а сам Президент був упевнений, що сталася якась помилка. 

Читайте також: Трамп звинуватив адміністрацію Обами в затримці допомоги Києву

Як повідомляв Укрінформ, експомічник Трампа з питань національної безпеки Джон Болтон підтвердив, що глава Білого дому особисто пов'язував призупинення оборонної допомоги Україні з розслідуванням проти Байдена.

Про це повідомило видання The New York Times на підставі рукопису ще не опублікованої книжки спогадів Болтона.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-