Литовський депутат оцінив шанси на позбавлення повноважень делегації Росії у ПАРЄ

Литовський депутат оцінив шанси на позбавлення повноважень делегації Росії у ПАРЄ

Укрінформ
Парламентська асамблея Ради Європи найімовірніший підтвердить повноваження російської делегації після їх оскарження.

Таку думку у кулуарах ПАРЄ висловив українським журналістам один з ініціаторів оскарження повноважень російської делегації литовський парламентарій Емануеліс Зінгеріс, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Шанси не підтвердити повноваження російської делегації невеликі. Тому що у моніторинговому комітеті вирішили призначити доповідачем з цього питання голову фракції «Об'єднані ліві» Тіні Кокса (проросійський нідерландський сенатор – ред.). А взагалі маю багато запитань до усіх його реформ ПАРЄ, які він просуває усі ці роки», - заявив литовський політик.

Він нагадав, що саме Кокс є автором доповіді, за якою значно обмежуються повноваження Асамблеї накладати санкції на країни-члени за порушення статутних зобов'язань, що забезпечило безумовне повернення делегації РФ до ПАРЄ у червні 2019 року. «Після реформи Кокса, нам у ПАРЄ просто закривають рота», - зауважив Зінгеріс.

Водночас він додав, що ця реформа ще не завершена і не затверджена.

Як повідомляв Укрінформ, 27 січня у ПАРЄ пройшов перший етап процедури, через яку залишається можливість не затвердити повноваження делегації Російської Федерації.

Повноваження делегації РФ були оскаржені за двома можливими підставами: процедурною та змістовною.

Підставу оскарження за змістом представив делегат від Литви Емануеліс Зінгеріс. Він пояснив, що Росія не виконує резолюції ПАРЄ та здійснила військову агресію та окупацію в Україні та Грузії. Цю ініціативу підтримали 30 делегатів від щонайменше п'яти країн.

Читайте також: Російський кандидат провалився у першому турі виборів віцепрезидента ПАРЄ

Підставу за процедурою оприлюднила депутат від Латвії Марія Голубєва. Вона пояснила, що Росія у 2016 році провела парламентські вибори, які також пройшли в анексованому Криму. Відтак, це суперечить міжнародному праву, а результати виборів на території півострова вплинули на склад російської делегації в Асамблеї.

Нині ці питання передані до регламентного та моніторингового комітетів.

Дебати та голосування питання про підтвердження повноважень делегації РФ пройдуть 29 січня увечері.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-