Проблема у спостереженнях СММ ОБСЄ не в мандаті, а в його реалізації – Пристайко

Проблема у спостереженнях СММ ОБСЄ не в мандаті, а в його реалізації – Пристайко

Укрінформ
Проблема роботи Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ полягає не в її мандаті, а в його реалізації та нестачі людей.

Про це в інтерв’ю Укрінформу сказав міністр закордонних справ України Вадим Пристайко.

"Вони мають право спостерігати 24/7. Тут наша позиція відрізняється від російської: вони стверджують, що така можливість у спостерігачів уже є; ми говоримо, що це записано, але реальність – інша... Це не проблема мандату, а проблема його реалізації та обмежень, які накладають національні делегації", - сказав Пристайко.

Читайте також: Завдяки дипломатам Україну підтримує цивілізований світ — Зеленський

Він нагадав, що країн ОБСЄ, які надають персонал, намагаються не ризикувати життям своїх людей з огляду на загибель американського лікаря, поранення ще кількох працівників місії. Отже, саме через це спостерігачі не їздять вночі небезпечними, замінованими дорогами. Варіантом розв’язання цієї проблеми може стати заснування постійних пунктів, де групи спостерігачів можуть укритися в нічний час, або технічне посилення місії. Це обговорювалося на саміті в Парижі 9 грудня.

Читайте також: У Мінську вирішили продовжити оголошений раніше "режим тиші" — Пристайко

Що стосується можливостей нарощування кількості спостерігачів найбільшої та найдорожчої в історії ОБСЄ місії, то слід зауважити, що в ній і зараз є дефіцит кадрів. За даними Пристайка, наразі у спостерігачів нараховується близько 70-ти вакантних посад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-