У Євросоюзі прокоментували результати

У Євросоюзі прокоментували результати "нормандського саміту"

Оновлено
Укрінформ
Європейський Союз привітав зусилля Німеччини і Франції з організації «нормандського саміту», який відбувся вчора у Парижі, та визначив досягнуті домовленості як перший крок до врегулювання кризи в Україні.

Про це у вівторок у Парижі під час прес-конференції за підсумками зустрічі з міністром Франції у європейських та закордонних справах Жан-Івом Ле Дріаном (Jean-Yves LE DRIAN) заявив високий представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель, трансляція якої велася на мультимедійному каналі ЄС, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Україна буда присутньою під час нашої розмови. Ми привітали зусилля Франції і Німеччини у проведенні Нормандського саміту, які сприяли стійкому припиненню вогню, розведенню сил та обміну ув’язненими. Це перший крок до досягнення політичного рішення, яке є важливим для Європи, яка зацікавлена у безпеці та стабільності на своїх східних кордонах», - зауважив Жозеп Боррель.

Читайте також: У Берліні вважають “нормандський саміт” успіхом ФРН і Франції

Як повідомляв Укрінформ, 9 грудня у Парижі відбувся саміт “нормандської четвірки”. У ньому взяли участь лідери України, Росії, Франції та Німеччини - Володимир Зеленський, Володимир Путін, Еммануель Макрон та Ангела Меркель.

Європейський Союз також привітав конструктивну позицію України у зусиллях з врегулювання конфлікту на Сході та закликав Росію сприяти повній імплементації Мінських домовленостей.

Про це йдеться у заяві речника ЄС з приводу результатів саміту у Нормандському форматі, якій відбувся вчора у Парижі, текст якої оприлюднений на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

«Нова динаміка у Нормандському форматі відкриває вікно можливостей, яке має бути використано сторонами для просування до повної імплементації Мінських домовленостей. Це залишається ключем для досягнення стійкого та мирного вирішення конфлікту на сході України, яке може сприяти суттєвому покращенню відносин між ЄС і Росією. Європейський Союз вітає конструктивний підхід, продемонстрований Україною, і очікує, що Росія використає свій вплив для повного виконання Мінських домовленостей», - йдеться у документі.

Речник ЄС зауважив, що заходи, погоджені у Нормандському форматі та поновлення контактів між сторонами в ході вчорашнього саміту в Парижі є важливими кроками. Їх швидке та ретельне виконання є важливим, і матиме прямий позитивний плив на життя людей на сході України з обох боків від контактної лінії.

У заяві ЄС підтвердив підтримку зусиль Франції і Німеччини у Нормандському форматі, а також роботи Тристоронньої контактної групи.

«Євросоюз готовий підтримати подальші дії з розмінування та СММ ОБСЄ, яка повинна отримати безпечний, безумовний та безперешкодний доступ до всієї території України. ЄС знову підтверджує свою повну підтримку суверенітету, територіальної цілісності, єдності та незалежності України і межах її міжнародно визнаних кордонів», - йдеться у заяві речника ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-