Законопроєкти про народовладдя: комітет Ради відклав розгляд висновків КСУ

Законопроєкти про народовладдя: комітет Ради відклав розгляд висновків КСУ

Укрінформ
Комітет ВР з питань правової політики відклав розгляд висновків Конституційного Суду щодо ініційованих Президентом законопроєктів про зміни до Основного закону щодо законодавчої ініціативи народу (№1015) і уповноважених парламенту (№1016).

Відповідне рішення комітет ухвалив на засіданні 4 грудня, повідомляє кореспондент Укрінформ.

"Оскільки в нас не було засідання підкомітету (з питань політичної реформи та конституційного права - ред.), ці пункти порядку денного - другий і третій - переносяться на наступне засідання комітету, ми вилучаємо їх із порядку денного", - сказала голова комітету Ірина Венедіктова.

У свою чергу заступник голови комітету і голова підкомітету з питань політичної реформи та конституційного права Ольга Совгиря пояснила, що підставою для перенесення розгляду цих питань є брак часу для проведення засідання підкомітету, адже відповідне доручення Голова ВР дав лише 3 грудня.

"Були надто короткі строки для того, щоб зібрати підкомітет. Більше того, деякі члени підкомітету не могли бути присутніми вчора на засіданні... Зважаючи на те, що це дуже важливе запитання, а я вирішила скористатися своїм правом і перенести засідання підкомітету на наступний тиждень", - зазначила Совгиря.

Читайте також: Рада отримала висновки КСУ про законопроєкти щодо народовладдя

Як повідомляв Укрінформ, 3 грудня Голова Верховної Ради Дмитро Разумков повідомив, що парламент отримав висновки Конституційного суду України щодо відповідності законопроєкту №1015 "Про внесення змін до статті 93 Конституції України (щодо законодавчої ініціативи народу)" та законопроєкту №1016 "Про внесення змін до статей 85 і 101 Конституції України щодо уповноважених Верховної Ради України" вимогам статей 157 і 158 Конституції України. При цьому спікер доручив профільному комітету невідкладно розглянути ці висновки КС.

Верховна Рада 3 вересня включила до порядку денного сесії та направила для отримання висновку до КС президентський законопроєкт №1015 "Про внесення змін до статті 93 Конституції України (щодо законодавчої ініціативи народу)".

Як ідеться у пояснювальній записці, законопроєкт пропонує доповнити перелік суб'єктів права законодавчої ініціативи таким суб'єктом, як народ. Таким чином, пропонується викласти статтю 93 Конституції в такій редакції: "Право законодавчої ініціативи у Верховній Раді України належить народу, Президентові України, Кабінету міністрів України, народним депутатам України та реалізується ними у випадках і порядку, визначених Конституцією України і законами України".

Окрім того, пропонується доповнити статтю 93 Конституції нормою щодо законодавчої процедури, згідно із якою закон приймається відповідно до вимог законодавчої процедури, визначеної Конституцією та законами України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-