Заяву Ради про курс до НАТО переплутали на сайті - Геращенко

Заяву Ради про курс до НАТО переплутали на сайті - Геращенко

Укрінформ
Напередодні на сайті Верховної Ради через технічну помилку оприлюднено некоректний текст заяви до Парламентської асамблеї НАТО щодо курсу України на членство в Альянсі.

Про це заявила співголова фракції «Європейської солідарності» Ірина Геращенко з парламентської трибуни у середу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"На жаль, вчора через технічну помилку на сайті Верховної Ради вийшла заява не оновлена, тому що ми на комітеті прийняли її в редакції комітету і так само голосували у Верховній Раді. Я прошу засоби масової інформації звернути на це увагу", - сказала депутат.

Вона також наголосила на основних тезах ухваленої заяви.

"Мова (у заяві - ред.) про те, що 11 років тому Україні подала заявку щодо ПДЧ, і ми ще раз апелюємо до наших західних партнерів, що всі ці роки Україна сумлінно виконувала реформи в секторі безпеки, оборони, екології, захисту прав людини, боротьби з корупцією для того, щоб наблизитися до стандартів НАТО, для того, щоб отримати План дій і потім стати частиною Альянсу. Це є відповідь на безпекове питання нашої країни", - заявила Геращенко.

У цьому контексті, за її словами, дуже важливо, аби Президент України подав як першочерговий закон про Службу безпеки України, а Верховна Рада "ухвалила це законодавство, яке очікують від нас наші партнери".

Читайте також: Рада схвалила заяву щодо надання Україні ПДЧ в НАТО

"Щоб це законодавство відповідало стандартам країн НАТО, щоб там було ліквідовано Департамент К, як це було обіцяно під час виборчої кампанії. Так само важливо, щоб ми реформували нашу службу розвідки і створили відповідний комітет у Верховній Раді України», - зазначила Геращенко.

Вона висловила сподівання, що міністр закордонних справ Вадим Пристайко вже сьогодні поінформує в Лондоні партнерів України про ухвалену українським парламентом заяву.

Водночас Геращенко підкреслила, що завданням Верховної Ради дев’ятого скликання є адаптація національного законодавства до стандартів ЄС, щоб Україна наблизилася до можливості подати заявку на вступ до Євросоюзу.

ВР 3 грудня ухвалила постанову "Про заяву Верховної Ради України "Щодо першочергових кроків забезпечення євроатлантичної інтеграції України — набуття повноправного членства України в Організації Північноатлантичного договору". Однак згодом народний депутат від партії «Слуга народу», голова постійної делегації в ПА НАТО Єгор Чернєв звернув увагу на те, що через технічні неузгодженості на сайті парламенту опубліковано некоректний текст цієї заяви.

Зокрема, в оприлюдненому на сайті ВР варіанті зазначається, що Верховна Рада закликає Президента забезпечити підготовку та подання у грудні 2019 року до Північноатлантичної ради НАТО і генерального секретаря Організації звернення про підтвердження наміру України отримати План дій щодо членства в Альянсі.

Однак, такого пункту немає у версії заяви, яку на своїй сторінці у Facebook опублікував Чернєв. У цьому тексті йдеться про те, що Верховна Рада висловлює вдячність Північноатлантичній раді за візит до України в жовтні 2019 року та підтримку курсу держави на вступ до Альянсу. У документі також міститься заклик до Парламентської асамблеї НАТО розглянути на пленарній сесії у травні 2020 року питання про звернення до керівників держав і урядів Альянсу стосовно надання Україні ПДЧ. Водночас, українські парламентарії закликають колег із країн-членів НАТО «звернутися до міністрів закордонних справ своїх країн із пропозицією прискорити надання Україні Плану дій щодо членства».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-