ПДЧ із НАТО: Євросолідарність каже, що треба підтвердити стару заявку, а не подавати нову

ПДЧ із НАТО: Євросолідарність каже, що треба підтвердити стару заявку, а не подавати нову

Укрінформ
Фракція "Європейська солідарність" пропонує не подавати нову заявку на отримання Плану дій щодо членства в НАТО, а підтвердити подану раніше, щоб розпочати розмову про необхідні для цього конкретні кроки.

Про це заявила голова Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України з Європейським Союзом Іванна Климпуш-Цинцадзе в інтерв'ю "Сегодня".

"Ми не пропонуємо подати нову заявку. Ми пропонуємо підтвердити нашу націленість на отримання ПДЧ, а потім членства, саме на підтвердження того ж таки рішення Бухарестського саміту і всіх тих змін, які відбулися в Україні. Ніхто не пропонує поставити на голосування рішення щодо надання Україні ПДЧ. Це ж просто несерйозно. Ми ж люди з досвідом і чіткою державницькою позицією і точно націлені на те, щоб спільно зміцнювати наші перспективи. Тому ми говоримо, що вартує підтвердити цю заявку і вести розмову про те, як ми готуємося і які конкретні речі треба зробити, щоб отримати рішення щодо надання Україні ПДЧ", - сказала вона.

На думку Климпуш-Цинцадзе, тоді вже Україна зможе наполягати, щоб через кілька років це рішення виносилося на розгляд НАТО.

"А зараз це питання того, що Альянс мав би сказати: так, ми взяли це до уваги, ми це бачимо, ми це сприймаємо і готові говорити про те, яка умовно дорожня карта, як ми рухаємося до надання Україні ПДЧ", - вважає голова профільного комітету.

Читайте також: Кулеба назвав п’ять напрямків подальшої співпраці з НАТО

У цьому контексті вона нагадала, що протягом останніх років Україні навіть довелося відновлювати політичне рішення партнерів у НАТО, щоб Україна визнавалася країною-аспірантом. За її словами, це не відбулося автоматично, а стало результатом великої дипломатичної роботи.

З огляду на це Климпуш-Цинцадзе вважає цілком логічною пропозицію "Євросолідарності" щодо ухвалення заяви ВР про підтримку цього курсу і надання повноважень і спікеру, і, відповідно до декларацій, Президенту і Прем’єру підписати цього листа з підтвердженням наміру України розпочати розмову про ПДЧ.

"І коли нам кажуть, що, мовляв, наша заявка є чинною і її розглянуть, то я хочу запитати у своїх колег, таких фахових дипломатів, а як же вони бачать, що це розглянеться? Ми з вами 11 років тому подали заявку, сором’язливо постукавши в двері НАТО. І чомусь ми вирішили, що якщо ми просто сидітимемо і виконуватимемо всю домашню роботу, то двері в якийсь момент автоматично відчиняться і нам скажуть: "О, Україна вже готова, давайте їй дамо ПДЧ". Без нашого нагадування, наполягання і роботи ніколи цього не відбудеться. І якщо Україна зараз сором’язливо мовчатиме, такий і буде результат", - переконана голова профільного комітету.

За словами Климпуш-Цинцадзе, вся ця риторика, що, мовляв, "це не на часі, є заявка, ми можемо розраховувати, що колись нам ПДЧ нададуть", викликає в неї занепокоєння.

Читайте також: Кулеба презентує у грудні в Брюсселі нову програму Україна-НАТО

"Я це сприймаю як небажання дратувати ведмедя – Росію – перед міфічною зустріччю в "нормандському форматі" з потенційно сумнівним результатом. Думаю, що влада ухвалила політичне рішення про те, що зараз це може роздратувати РФ, і Путін знайде ще якісь причини і приводи (крім тих, які він вже назвав, і тих поступок, які Україна вже здійснила заради цієї зустрічі), щоб не брати участі у Нормандському форматі", - зазначила вона.

Як повідомлялося, 30 жовтня віцепрем'єр-міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба заявив, що уряд України вважає чинною заявку на отримання ПДЧ в НАТО, подану на бухарестський саміт Північноатлантичного альянсу в 2008 році, тому додаткову заявку не подаватиме.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-