Як каратимуть за незаконне збагачення: у комітеті ВР роз’яснили новий закон

Як каратимуть за незаконне збагачення: у комітеті ВР роз’яснили новий закон

Укрінформ
Конфіскація активів чиновників, пов’язана з покаранням за незаконне збагачення, можлива лише після рішення суду.

На цьому наголосила голова Комітету з питань антикорупційної політики Анастасія Красносільська під час брифінгу після ухвалення закону про повернення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення.

«У законі два інструменти покарання за незаконне збагачення. По-перше, передбачається кримінальна відповідальність. Якщо слідство доведе, що в чиновника його незаконні активи на 6,5 млн гривень більші, ніж його законні доходи, то це кримінальна відповідальність аж до 10 років позбавлення волі і відповідно з можливістю спеціальної конфіскації таких активів. Якщо йдеться про незаконні активи на суму до 1 млн гривень, то це так звана цивільна процедура: чиновник не сідає в тюрму, але він звільняється, і незаконні статки знову ж таки конфіскуються в дохід держави. При цьому конфіскація відбувається в будь-якому разі лише після рішення суду. Всі розмови про несудову конфіскацію – це все маніпуляція з метою перешкодити ухваленню закону», - пояснила Красносільська.

Читайте також: Антикорупційний комітет рекомендує ухвалити закон про конфіскацію незаконних активів

Як повідомляв Укрінформ, 31 жовтня Верховна Рада ухвалила закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо конфіскації незаконних активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і покарання за набуття таких активів".

Закон підтримали 259 народних депутатів за мінімально необхідних 226.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-