Відносини з Угорщиною на Закарпатті вже не будуть такими, як раніше - Кулеба

Відносини з Угорщиною на Закарпатті вже не будуть такими, як раніше - Кулеба

Укрінформ
Віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба заявив, що у відносинах з Угорщиною на Закарпатті вже не буде так, як до ухвалення Україною нового закону про освіту, й угорські партнери мають це зрозуміти.
Про це він зазанчив в інтерв’ю виданню “Сегодня”.

“Наші угорські друзі і партнери, а я, попри цю нашу з ними таку дискусію і сварку, все ж вважаю, що це друзі і партнери, ніяк не можуть прийняти один простий факт. Так, як було до ухвалення закону про освіту, вже ніколи не буде”, - сказав він.

За його словами, ситуація, коли Угорщина домінує в угорській громаді Закарпаття, коли угорці Закарпаття не володіють українською і навіть російською мовою, а володіють лише угорською, є неприйнятною.

Урядовець наголосив, що Україна хоче, аби ці люди шанували свою культуру, пам’ятали, що вони є угорцями, вільно володіли угорською мовою і могли вільно подорожувати до Угорщини.

Водночас він підкреслив, що так само Україна прагне, щоб вони завжди пам’ятали, що вони громадяни України і це теж їхня земля, що це їхня країна, і щоб вони розмовляли мовою цієї країни, розуміли її історію та історичне значення.

“Але ситуації, коли лише угорська частина історії працювала, а Україна, по суті, була відсутня, вже не буде. Коли наші угорські партнери сприймуть цей факт, тоді вони будуть здатні знайти з нами збалансоване рішення, до якого ми готові, коли інтереси і Угорщини, і України будуть враховані”, - прокоментував Кулеба ситуацію з блокуванням Будапештом роботи комісії Україна-НАТО.

Як повідомляв Укрінформ, угорсько-українські відносини вкотре загострилися після того, як Верховна Рада України ухвалила Закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної». В Угорщині негативно відреагували на ухвалення цього закону.

Читайте також: Кулеба: З Угорщиною слід домовлятися, поважаючи взаємні національні інтереси

Раніше угорська сторона також різко критикувала ухвалення закону України про освіту 5 вересня 2017 року, який, серед іншого, виділяється низкою нововведень, у тому числі й ширшим впровадженням української державної мови, включно у навчальних закладах національних меншин.

Попри численні спроби угорської та української сторін врегулювати спірні питання дипломатичним шляхом, повного порозуміння досягти не вдалося. Офіційний Будапешт намагається блокувати євроатлантичні ініціативи України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-