Ексрадник Пентагону вважає

Ексрадник Пентагону вважає "формулу Штайнмаєра" пасткою для України

Ексклюзив
Укрінформ
Майкл Карпентер застеріг, що "формула Штайнмаєра", яку Європа хоче нав'язати Україні, зосереджується на скасуванні відповідальності РФ за війну й примусі Києва вести справи зі ставлениками Кремля на Донбасі.
Про це екзаступник помічника міністра оборони США, а нині старший директор Центру дипломатії та глобальної взаємодії  сказав у коментарі кореспонденту Укрінформу.

"Це дуже небезпечний шлях", - охарактеризував експерт спроби нав'язати Україні сценарій за так званою "формулою Штайнмаєра".

Він пояснив, що тодішній глава МЗС Німеччини насправді запропонував забути надважливі передумови, прописані в Мінських угодах 2015 року, та одразу перейти до виборів на Донбасі й надання спеціального статусу окупованим територіям. Як уточнив експерт, йдеться про припинення вогню на Донбасі, виведення важкого озброєння і військ, а також забезпечення присутності місії ОБСЄ на окупованих територіях Донбасу та відновлення суверенітету України.

"Без повернення контролю за міжнародним кордоном, Україна не матиме суверенітету на цих територіях. Це надзвичайно важливо", - підкреслив Карпентер.

Крім того, він звернув увагу на те, у який спосіб запроваджується концепція формули Штайнмаєра. "У контексті міжнародних дискусій це зводиться до тиску на Україну, а не Росію. Адже і президент Макрон, і канцлер Меркель зосереджують розмову на тому, чого очікувати від спеціального статусу (Донбасу – ред.)," – зауважив ексрадник Пентагону.

Він підкреслив, що в цій риториці зовсім не звертається увага на роль Росії в переговорах. "Це дуже прикро, і я думаю, що наступний саміт у Нормандському форматі, відверто, стане чимось на кшталт пастки для України", - зауважив Карпентер.

За його словами, Росія навпаки лише виграє при такому розвитку подій, оскільки такий підхід виводить Москву з-під відповідальності як сторону та підбурювача конфлікту.

"Ця формула примушує Україну говорити напряму із сепаратистами. Це програш для України, тому що сепаратисти відмовляться виконувати те, що ми вважаємо вільними й справедливими виборчими процедурами, а Росія говоритиме: "Ну ви ж маєте домовлятися з цими людьми на цих територіях. Нас там немає, говоріть з ними", - зазначив експерт.

Він додав, що міжнародне співтовариство, зі свого боку, тиснутиме на український уряд. "Мовляв саме вони (сепаратисти – ред.) контролюють цю територію, тож робіть все, що можна", - зауважив Карпентер.

Читайте також: Експерт США: Поспіх Макрона штовхає Україну до поступок

Як повідомляв Укрінформ, у четвер в Вашингтоні відбулася конференція на тему "Квест України на зрілість державницької нації" за участі українських та американських експертів, урядовців, парламентарів і дипломатів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-