Зеленський побоюється, що без

Зеленський побоюється, що без "формули Штайнмаєра" Україна опиниться сам-на-сам з Росією

Укрінформ
Питання ухвалення нового закону про особливий статус окремих районів Донецької та Луганської областей все одно постане. Бо 31 грудня 2019 року закінчується термін дії нинішнього закону.

Про це сказав Президент України Володимир Зеленський під час прес-марафону 10 жовтня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"31 грудня закінчиться закон про особливий статус Донбасу і треба буде вирішувати, чи ми приймаємо новий закон про особливий статус Донбасу, чи ми не приймаємо. Якщо ми приймаємо, тоді ми імплементуємо "формулу Штайнмаєра" - якщо ми ведемо до мирного врегулювання, користуючись мінським процесом", - сказав Зеленський.

Він зазначив, що в протилежному випадку це нам загрожує ситуацією, коли Україна опиниться сам-на-сам з країною-окупантом.

"Якщо ми це не будемо робити, і не будемо приймати новий закон про особливий статус, і не будемо імплементувати "формулу Штайнмаєра", і не будемо йти по кроках мінського процесу, то ми будемо виходити з мінського процесу. Це автоматично - якщо ви це не робите, то ви виходите. Це моє враження, що може статися саме так. І тоді це ще один крок до того, щоби "та сторона" сказала, що Україна сама не хоче виконувати те, що вона підписала. І тоді ми можемо з вами залишитись один на один з Російською Федерацією", - підкреслив Президент.

Читайте також: Україна має план "Б" щодо врегулювання на Донбасі - Президент

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський 1 жовтня заявив, що Україна погодила текст "формули Штайнмаєра". За його словами, вона передбачає ухвалення в Україні тимчасового закону про особливий статус Донбасу, який стане постійним за умови, якщо ОБСЄ визнає місцеві вибори на цих територіях демократичними.

Як заявив Зеленський, у новому законі не буде перетнуто жодної "червоної лінії" й "не буде ніколи ніякої капітуляції".

Водночас низка українських партій, активісти та громадські діячі виступили з різкою критикою можливості підписання "формули Штайнмаєра". Вони вважають, що спочатку має бути виконана безпекова частина Мінських угод. Тобто, виведення військ і контроль над кордоном мають передувати виборам і обговоренню статусу Донбасу.

Масові акції проти "формули Штайнмаєра" відбулися у Києві та в регіонах країни 1, 2 та 6 жовтня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-