Справа МН17: Нідерланди ставитимуть питання про незакриття неба і Україні, і Росії

Справа МН17: Нідерланди ставитимуть питання про незакриття неба і Україні, і Росії

Укрінформ
Нідерланди мають намір поставити питання щодо незакриття повітряного простору на момент катастрофи МН17 не лише Україні, а й Росії.

Про це міністр закордонних справ Нідерландів Стеф Блок сказав 10 жовтня на спільному брифінгу з главою МЗС України Вадимом Пристайком у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Наступним кроком буде призначення організації, яка буде проводити це дослідження, і ми вже отримали підтримку України щодо проведення цього дослідження. З цього питання говоритимуть і з Україною і з РФ. Після чого буде підготовлено звіт, який буде подано уряду Нідерландів, а ми подамо його парламенту”, - сказав Блок.

Він також наголосив, що йдеться про дослідження, але воно не має ніякого відношення до жодної з тих процедур, які наразі тривають.

Разом з тим Блок підкреслив, що уряди Нідерландів та Австралії вважають Росію винною стороною, оскільки з її “Бука” був збитий рейс MH17. Але родини загиблих “просили мене спитати, чому повітря над Донбасом і навколо нього не закрили Україна та Росія”, – додав дипломат. За його словами, заява парламенту Нідерландів є не слідчою дією, а проханням до України.

Як повідомляв Укрінформ, парламент Нідерландів підтримав пропозицію депутатів щодо додаткового дослідження обставин незакриття повітряного простору над Донбасом на момент збиття рейсу МН17.

Українські урядовці неодноразово заявляли, що Україна діяла відповідно до чинних на той момент правил ІКАО та, спираючись на аналіз наявних ризиків, повідомляла про збройний конфлікт і запроваджувала заборони на польоти цивільної авіації. Спочатку не можна було літати нижче, ніж півтора кілометра, потім нижче від ешелону 7900 метрів. 14 липня 2014 року Україна запровадила заборону літати нижче 9800 метрів.

Читайте також: Зеленський зустрівся з главою МЗС Нідерландів — говорили про МН17

Пасажирський Boeing-777 "Малайзійських авіаліній", що виконував рейс МН17 з Амстердама до Куала-Лумпур, був збитий збройними силами РФ над окупованим Донбасом 17 липня 2014 року. На борту лайнера перебувало 283 пасажири і 15 членів екіпажу, всі вони загинули.

Міжнародна слідча група повідомила, що літак рейсу MH17 був збитий зенітно-ракетним комплексом "Бук", який належить 53-ій зенітно-ракетній бригаді протиповітряної оборони російських збройних сил, дислокованій у Курську.

Читайте також: Навколо розслідування МН17 постійно відбуваються спроби дезінформації - посол

У травні 2018 року Нідерланди та Австралія офіційно обвинуватили Росію у причетності до катастрофи рейсу МН17.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-