Нідерланди розуміють, що перед Україною постали об'єктивні труднощі щодо Цемаха — Блок

Нідерланди розуміють, що перед Україною постали об'єктивні труднощі щодо Цемаха — Блок

Укрінформ
Міністр закордонних справ Нідерландів Стеф Блок заявляє, що Нідерланди цінують контакти, які мали з Україною перед видачею бойовика Володимира Цемаха Росії, і розуміють, з якими труднощами довелося зіткнутися Україні.

Про це він сказав у четвер під час спільної пресконференції з українським колегою Вадимом Пристайко у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Ми також дуже високо цінуємо ті контакти, які ми мали з Україною перед здійсненням обміну полоненими з РФ. І хоча Нідерланди хотіли побачити інший результат стосовно пана Цемаха, але ми розуміємо, з якими об’єктивними труднощами зіткнулася Україна у цій ситуації”, - сказав Блок.

Нідерландський міністр також наголосив, що тепер “ми будемо разом очікувати початку судового процесу (у справі МН17 - ред.), який має початися 9 березня 2020 року”.

За його словами, це дуже важливий крок, щоб встановити істину та справедливість заради всіх родичів жертв трагедії МН17.

Блок зазначив, що саме в цьому контексті парламент Нідерландів попросив уряд отримати більше інформації щодо закриття повітряного простору над сходом України в той час, коли було збито літак рейсу МН-17.

«Це прохання просто провести розслідування фактів, це не є якимось правовим розслідуванням, ще й надто, це розслідування, про яке нас попросив парламент, повинно також дослідити ситуацію із закриттям повітряного простору у навколишніх районах включно з територією Російської Федерації», - заявив глава МЗС Нідерландів.

Як повідомляв Укрінформ, 7 вересня між Україною та РФ відбувся обмін утримуваними особами у форматі "35 на 35". Серед тих, кого передала Україна, був і бойовик “ДНР” Володимир Цемах, який є фігурантом справи МН17.

Читайте також: Нідерланди не голосуватимуть за зняття санкцій проти РФ без виконання "Мінська" - МЗС

Цемах - колишній начальник ППО в підконтрольному окупантам місті Сніжне. Україна звинуватила Цемаха у створенні терористичної групи. 5 вересня суд у Києві звільнив його під особисте зобов'язання. Перед обміном його допитали слідчі Міжнародної слідчої групи у справі про катастрофу "Боїнга".

Пасажирський Boeing-777 "Малайзійських авіаліній", що виконував рейс МН17 з Амстердама до Куала-Лумпур, був збитий збройними силами РФ на окупованому Донбасі 17 липня 2014 року. На борту авіалайнера перебували 283 пасажири та 15 членів екіпажу, всі вони загинули.

Читайте також: Передача Цемаха РФ: Зеленський каже, що Нідерланди “все розуміють”

Міжнародна слідча група повідомила, що літак був збитий із зенітно-ракетного комплексу "Бук", який належить 53-ій зенітно-ракетній бригаді протиповітряної оборони російських збройних сил, дислокованій у Курську.

8 жовтня парламент Нідерландів проголосував за розслідування причин того, чому Україна в 2014 році не закрила повітряний простір під час бойових дій на Донбасі.

Фото: @KaterynaZelenko

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-