Порошенко пропонує сім кроків, аби Україна не потрапила у російську пастку

Порошенко пропонує сім кроків, аби Україна не потрапила у російську пастку

Відео
Укрінформ
Колишній президент Петро Порошенко заявив, що у разі відходу української армії на позиції 2016 року, як це передбачено так званою "формулою Штайнмаєра", буде втрачено близько 30 населених пунктів і низку ключових висот.

Про це йдеться у відеозверненні політика, оприлюдненому у Facebook.

“З відходом на міфічні позиції 2016 року ми втрачаємо близько 30 населених пунктів і низку ключових висот. Там за кожний метр заплачено життям українських героїв. Тепер військових готують до того, щоб вийти з облаштованих позицій у чисте поле. Це – наслідки розведення військ за так званою "формулою Штайнмаєра”, - заявив Порошенко.

У цьому зв’язку політик запропонував сім кроків, які варто зараз виконати, щоб уникнути "російської пастки".

По-перше, він наголошує на необхідності наполягати на принципах “спершу - безпека”, “нічого не погоджено, поки все не погоджено” і “тільки через безпеку до виборів”.

Порошенко також зазначив, що оскільки українська влада вже погодилася на “формулу Штайнмаєра”, то вона має розглядатися лише як складова “дорожньої карти” виконання Мінських домовленостей, включно з виведенням російських військових, техніки та зброї, роззброєнням незаконних мілітарних формувань, переходом українсько-російського кордону під контроль Києва.

Крім того, він підкреслив, що відведення військ має бути лише за умови сталого і всеохоплюючого припинення вогню. “Лінія розмежування зафіксована у Мінську 19 вересня 2014 року. Росія та бойовики мають повернути дві з половиною тисячі кілометрів, це пряма вимога Мінська”, - заявив експрезидент.

Читайте також: Порошенко взяв участь в акції проти "формули Штайнмаєра"

Четвертим кроком він назвав необхідність отримання моніторинговою місією ОБСЄ безперешкодного і повного доступу до всієї окупованої території та встановлення постійного контролю над неконтрольованою ділянкою українсько-російського кордону.

П’ятим кроком, на думку Порошенка, має стати створення підгрупи з питань кордону в рамках Тимчасової контактної групи у Мінську, а шостим - наполягання на розгортанні багатонаціональних миротворчих сил ООН на всій території окупованого Донбасу.

І, нарешті, на думку Порошенка, на території ОРДЛО має бути відновлено оподаткування в рамках правового поля України, а також фінансова і банківська системи, повернута українська власність.

Раніше повідомлялося, що Президент Володимир Зеленський 1 жовтня заявив, що Україна погодила текст "формули Штайнмаєра". За його словами, вона передбачає схвалення в Україні тимчасового закону про особливий статус Донбасу, який стане постійним за умови, якщо ОБСЄ визнає місцеві вибори на цих територіях демократичними.

Водночас низка українських партій, активісти та громадські діячі виступили з різкою критикою можливості підписання "формули Штайнмаєра". Вони вважають, що спочатку має бути виконана безпекова частина Мінських угод. Тобто, виведення військ і контроль над кордоном мають передувати виборам і обговоренню статусу Донбасу.

Масові акції проти "формули Штайнмаєра" відбулись у Києві та в регіонах країни 1 та 6 жовтня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-