Ельмар Брок, спеціальний радник президента Єврокомісії з питань України
Успішна Україна є найкращою відповіддю путінській системі
09.10.2019 18:50

Німецький політик Ельмар Брок на початку вересня був призначений спеціальним радником президента Єврокомісії з питань України. Протягом свого 15-річного досвіду роботи на посаді голови комітету в закордонних справах Європарламенту депутат активно займався й українським питанням, тож є одним із найбільших досвідчених європейських політиків щодо України.

Власному кореспонденту Укрінформу вдалося коротко поспілкуватися з Ельмаром Броком на полях Salzburg Europe Summit, де спецрадник президента Єврокомісії виступав із окремою промовою на тему конфлікту в Україні. Пан Брок розповів про своє головне завдання на новій посаді, висловився на теми реформ в Україні, триваючої російської агресії та перспектив врегулювання, у тому числі щодо імплементації так званої "формули Штайнмаєра".

ВАЖЛИВО ПЕРЕКОНАТИ ЄВРОПЕЙЦІВ ДИВИТИСЯ В НАПРЯМІ УКРАЇНИ

- Пане Брок, що вбачаєте найголовнішим завданням на своїй посаді радника по Україні?

- Переконати багатьох людей у Європі дивитися в цьому напрямі, але також і роз’яснювати в самій Україні – що потрібно робити. Оскільки деякі люди просто не мають необхідного досвіду. Ми намагаємося бути корисними, але, врешті-решт, остаточні рішення завжди залишаються за українцями. Ми готові допомагати, якщо ця допомога потрібна.

- Як ви оцінюєте процес реформ в Україні, яка з реформ зараз найбільш нагальна?

- Важливо продовжувати процес реформ, який по деяких напрямах не мав достатньо швидкого темпу. І ми працюємо над цим. Зокрема, це стосується деяких реформ в економічній сфері, які повинні зробити Україну більш конкурентоспроможною та зміцнити її фінансову базу.

Також мова йде про інфраструктурні програми та, передусім, про традиційну тему корупції, яка є свого роду раковим захворюванням для багатьох країн. Боротися з нею потрібно більш рішуче, аніж раніше.

Крім того, є питання і щодо законодавства у сфері децентралізації, державного управління та судової реформи. Але тут слід пам’ятати про те, що деякі речі краще робити довше, однак якісніше. Щоб у кінцевому результаті не було проблем, які могли б зашкодити євроінтеграційним процесам України.

- Успішна Україна – найкраща відповідь на агресію РФ і найкращий вклад у вирішення конфлікту на Донбасі?

- Вільна та незалежна Україна, в якій панує верховенство права та демократія, успішна в економічному та соціальному відношенні – це була б найкраща відповідь путінській системі.

І саме тому ми дуже сильно підтримуємо Україну, незалежну, вільну та успішну – саме такою Україну хочуть бачити самі українці. І ми повинні їх запевнити, що вони мають повне суверенне право на це.

РОСІЯ МАЄ ПРИПИНИТИ ВІЙСЬКОВУ ІНТЕРВЕНЦІЮ НА ДОНБАСІ

- Які ваші очікування стосовно конфлікту на Сході України, коли він буде завершений?

- Має бути покрокове врегулювання з тим, щоб поступово пом’якшувати конфлікт і робити його не таким складним, зменшувати напруження. Сподіваюся, що це буде зроблено правильним чином, із дотриманням інтересів України.

Я також переконаний, що російська інтервенція на Донбасі (і зараз я кажу не про сепаратистів), із військами та технікою, має бути припинена. Україна повинна відновити свій контроль над українсько-російським кордоном.

- Санкції ЄС проти Росії мають залишатися в силі?

- Санкції мають продовжуватися, як це було зроблено вже не один раз. Хоча вони досить збиткові й для країн Європейського Союзу. Мушу зазначити, що товарообіг США з Росією збільшився. І саме Європа розплачується за санкції, не Сполучені Штати…

СПОЧАТКУ КОРДОН, ПОТІМ ВИБОРИ НА ДОНБАСІ, МИРОТВОРЦІ В ДОПОМОГУ

- Як виглядає послідовність кроків, необхідних для імплементації "формули Штайнмаєра"?

- У якій саме послідовності це має робитися – мають вирішувати сторони, що домовляються, і передусім – сама Україна. Я тут не можу давати якісь поради.

Але, на мою думку, це має відбуватися у тій послідовності, яка дасть змогу створити передумови для проведення виборів, як то: вільний доступ ЗМІ, реалізація права голосування для переміщених осіб тощо. Але також, я вважаю, – однією з головних передумов має стати відновлення Україною контролю над українсько-російським кордоном.

Усе потрібно робити крок за кроком. Якщо сторони перекладатимуть відповідальність одна на одну, то це буде глухий кут. Має бути простір для маневру, і робити все – крок за кроком. Але послідовність цих кроків Україна має вирішувати сама.

- На вашу думку, чи потребує імплементація так званої "формули Штайнмаєра" якоїсь окремої "дорожньої карти"?

- Я ніколи нічого не чув про будь-які "дорожні карти" до "формули Штайнмаєра". Гадаю, все має виконуватися у правильному порядку з тим, щоб кожна зі сторін відчувала, що вона також контролює процес.

- А як щодо миротворчої місії? Що ви можете сказати стосовно цієї ідеї, чи допоможе це врегулюванню конфлікту?

- Думаю, нам потрібно співпрацювати з ОБСЄ. Маємо розуміти, що ця миротворча місія також повинна мати за мету допомогти українській владі відновити контроль над кордоном.

НІКОЛИ НЕ ВІДМОВЛЯТИСЯ ВІД ПЕРЕГОВОРІВ

- Думаєте, це можливо?

- Я не знаю. Якби я це знав, то отримав би Нобелівську премію Миру. Але я ніколи її не отримаю. Це питання до сторін – що можливо, а що ні. Побачимо, чи буде щось таке, що Україна вважатиме занадто ризикованим, і чи буде готова російська сторона на компроміс.

- На вашу думку, чи готова Росія до компромісів заради врегулювання конфлікту, який вона ж і розпочала?

- Дивіться: якщо зараз сторони домовляються, то потрібно продовжувати домовлятися. Ніколи не відмовляйтеся від переговорів. Говорити і ще раз говорити. Я не знаю, чи буде якийсь результат. І ніхто не знає. Але якщо не говорити, то точно ніякого результату не буде.

Василь Короткий, Зальцбург

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-