Законопроєкт про зміну статусу ДБР пройшов комітет

Законопроєкт про зміну статусу ДБР пройшов комітет

Укрінформ
Комітет ВР з питань правоохоронної діяльності рекомендує Верховній Раді ухвалити в першому читанні законопроєкт №2116 "Про внесення змін до Закону України "Про Державне бюро розслідувань" щодо удосконалення діяльності Державного бюро розслідувань".

Відповідне рішення члени комітету підтримали на засіданні в середу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Так, члени комітету ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти в першому читанні з пропозиціями комітету законопроєкт №2116. Водночас члени комітету рекомендували парламенту відхилити альтернативний законопроєкт №2116-1.

Згідно з пояснювальною запискою, законопроєкт №2116 передбачає зміни до Закону "Про Державне бюро розслідувань". Зокрема, пропонується змінити правовий статус Державного бюро розслідувань. ДБР стає державним правоохоронним органом, на який покладаються завдання щодо запобігання, виявлення, припинення, розкриття та розслідування злочинів, віднесених до його компетенції (за чинною редакцією закону "Про Державне бюро розслідувань" ДБР є центральним органом виконавчої влади, що здійснює правоохоронну діяльність з метою запобігання, виявлення, припинення, розкриття та розслідування злочинів, віднесених до його компетенції).

Законопроєктом також уточнюються система ДБР, порядок затвердження організаційної структури органу, порядок утворення його територіальних управлінь.

Згідно з проєктом закону, змінюється підхід до визначення граничної чисельності центрального апарату та територіальних управлінь Державного бюро розслідувань – передбачається, що їх визначатиме Кабінет міністрів за поданням директора ДБР (на сьогодні гранична чисельність центрального апарату та територіальних управлінь ДБР визначена безпосередньо Законом "Про Державне бюро розслідувань" та становить 1500 осіб).

Крім того, законопроєктом уточнюються порядок призначення директора Державного бюро розслідувань та його повноваження; унормовуються підстави притягнення працівників ДБР до дисциплінарної відповідальності.

"Прийняття Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про Державне бюро розслідувань" щодо удосконалення діяльності Державного бюро розслідувань" дасть змогу удосконалити правові основи організації та діяльності Державного бюро розслідувань, сприятиме більш ефективному виконанню покладених на Державне бюро розслідувань завдань", - йдеться у пояснювальній записці.

Альтернативний проєкт закону 2116-1 "Про внесення змін до Закону України "Про Державне бюро розслідувань", який комітет рекомендував відхилити, розробили депутати від фракції "Голос".

Читайте також: Слідчі ДБР не причетні до "зливу" даних щодо розслідування справ Порошенка - Труба

Як зазначають автори в пояснювальній записці, документ розроблено з урахуванням зауважень громадськості, зокрема стосовно включення до складу Конкурсної комісії представників міжнародних організацій та проведення нового конкурсу на посаду директора Державного бюро розслідувань.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-