"Формула Штайнмаєра": Чернівецька облрада прийняла звернення до Президента і Ради

Укрінформ
Депутати Чернівецької обласної ради на сесії прийняли звернення до Президента України та Верховної Ради щодо імплементації "формули Штайнмаєра".

Про це з сесійної зали повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми, депутати Чернівецької обласної ради, звертаємось до вас з приводу напруженої ситуації, яка склалася довкола прийняття так званої "формули Штайнмаєра", підписаної у відповідності до Мінських угод", - йдеться у тексті звернення.

За прийняття звернення в цілому проголосувало 33 присутніх депутати, що складає більшість від складу ради.

Саме звернення складається із семи пунктів, одним з яких депутати просять не допустити відведення українських військ з діючої лінії розмежування.

Цієї вимоги у проєкті звернення не було. Але під тиском представників громадськості та учасників бойових дій на сході, які прийшли на сесію, депутати таки внесли пропозицію щодо недопустимості відведення українських військ з нинішніх позицій в зоні ООС.

Читайте також: “Формула Штайнмаєра” є медійним продуктом — Загороднюк

Крім того, були внесені зміни щодо іншого пункту, де йшлося про підготовку нового законопроєкту про статус Донбасу. Зокрема, депутати пропонують залучити до цього процесу представників усіх політичних сил, громадськості, визнаних експертів. Також вони вказали що новий закон про статус Донбасу "не повинен обмежувати суверенітет України чи дії загальнонаціонального законодавства на окремих її територіях. Згідно нового закону звільнені Росією окуповані території після відновлення на них українського державного суверенітету не повинні мати жодних особливих статусів, які б ставили під сумнів унітарний устрій України".

Читайте також: Генштаб назвав умови завершення бойових дій на Донбасі

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський 1 жовтня заявив, що Україна узгодила текст "формули Штайнмаєра" та домовилася про розведення сил біля Золотого та Петрівського на Донбасі.

За його словами, вона передбачає схвалення в Україні тимчасового закону про особливий статус Донбасу, який стане постійним за умови, якщо ОБСЄ визнає місцеві вибори на цих територіях демократичними.

Як заявив Зеленський, у новому законі не буде перетнуто жодної "червоної лінії" й "не буде ніколи ніякої капітуляції".

Водночас низка українських партій, активісти та громадські діячі виступили з різкою критикою можливості підписання цієї "формули Штайнмаєра". Вони вважають, що спочатку має бути виконана безпекова частина Мінських угод. Тобто, виведення військ і контроль над кордоном мають передувати виборам і обговоренню статусу Донбасу.

Масові акції проти "формули Штайнмаєра" відбулися у Києві та в регіонах країни 1 та 6 жовтня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-