Жодних автономій на Донбасі не вибиратимуть, Україна є унітарною державою — МЗС

Жодних автономій на Донбасі не вибиратимуть, Україна є унітарною державою — МЗС

Відео
Укрінформ
Партнери України по “нормандському формату” підтримують вимогу українських дипломатів до Росії щодо виведення нею військ та надання можливості Україні відновити суверенітет над тимчасово окупованими територіями.
Про це заявив політичний директор МЗС України Олексій Макеєв, виступ якого опублікований на сторінці дипломата у Twitter.

“Ідеться про місцеві вибори. Ніяких президентів, ніяких автономій ніхто вибирати там не дозволить, тому що Україна є унітарною державою. Тому вимога дипломатів до Російської Федерації, яку підтримують також наші партнери по “нормандському формату” — це вивести збройні сили і дати можливість Україні відновити суверенітет над сьогодні окупованою територією”, - сказав Макеєв.

Він запевнив, що з “формули Штайнмаєра” не починаються переговори, вона передбачає тільки вирішення питання, коли набере чинності закон про особливості місцевого самоврядування на Донбасі.

“Усе, про що каже “формула Штайнмаєра”, — це про те, як може набрати чинності закон про особливості місцевого самоврядування. Наголошую, ніякої автономії там немає, тільки місцеве самоврядування”, - зазначив дипломат і додав, що за “формулою Штайнмаєра” такий закон набере чинності в день проведення на нині окупованих територіях Донбасу виборів, які мають бути демократичними і відповідати стандартам ОБСЄ.

Водночас Макеєв підкреслив, що ці вибори будуть визнані демократичними тільки тоді, коли спостерігачі ОБСЄ побачать, що “на виборчих дільницях немає урків з автоматами, що поряд з виборчими дільницями немає танків, що будь-який громадянин України, який проживає на цій території, може прийти і проголосувати, у тому числі 1,5 млн тимчасово переміщених осіб”.

Також він зауважив, що на виборах українські ЗМІ повинні будуть мати змогу висвітлювати виборчий процес, українська ЦВК проводитиме ці вибори, і будь-який громадянин України зможе балотуватися, будь -яка українська політична партія зможе висувати свої кандидатури.

Читайте також: "Формула Штайнмаєра" може бути відправною точкою у реалізації "Мінська" — ОБСЄ

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський 1 жовтня заявив, що Україна погодила текст "формули Штайнмаєра". За його словами, вона передбачає схвалення в Україні тимчасового закону про особливий статус Донбасу, який стане постійним за умови, якщо ОБСЄ визнає місцеві вибори на цих територіях демократичними.

Як заявив Зеленський, у новому законі не буде перетнуто жодної "червоної лінії" й "не буде ніколи ніякої капітуляції".

Водночас низка українських партій, активісти та громадські діячі виступили з різкою критикою можливості підписання цієї "формули Штайнмаєра". Вони вважають, що спочатку має бути виконана безпекова частина Мінських угод. Тобто, виведення військ і контроль над кордоном мають передувати виборам і обговоренню статусу Донбасу.

Масові акції проти "формули Штайнмаєра" відбулися у Києві та в регіонах країни 1 та 6 жовтня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-