Представництво НАТО в Україні підтримує зусилля, спрямовані на виконання

Представництво НАТО в Україні підтримує зусилля, спрямовані на виконання "Мінська"

Уточнено
Укрінформ
У представництві НАТО в Україні підтримали зусилля, спрямовані на виконання Мінських угод, включно з розведенням військ та погодженням "формули Штайнмаєра".

Про це заявив голова Представництва НАТО в Україні Александер Вінніков під час брифінгу у Сєвєродонецьку Луганської області, повідомляє hromadske.

"НАТО повністю підтримує виконання Мінських угод всіма сторонами. Також ми відмітили, що минулого тижня відбулось погодження "формули Штайнмаєра" у Тристоронній контактній групі. Це може привести до повної імплементації Мінських угод", - заявив голова Представництва НАТО в Україні.

Він також зазначив, що в НАТО закликають Росію "у повному обсязі виконати свої зобов'язання".

"Ми підтримуємо всі зусилля, які спрямовані на зменшення напруженості та можуть сприяти повному виконанню угод, оскільки це - єдиний шлях до політичного врегулювання", - додав Вінніков.

Читайте також: Україна має відновити контроль над кордоном з РФ до виборів на Донбасі - Брок

Як повідомлялося, 1 жовтня Президент України Володимир Зеленський повідомив, що Україна погоджується на "формулу Штайнмаєра". Вона передбачає, що окупована частина Донбасу має отримати тимчасовий особливий статус у день проведення на цих територіях місцевих виборів. Якщо ОБСЄ визнає ці вибори демократичними, Верховна Рада має закріпити цей особливий статус на постійній основі. Про виведення військ та контроль з боку України за кордоном до виборів у формулі не йдеться.

Особливий статус - скорочена назва закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей", який Рада ухвалила ще в 2015 році і кілька разів продовжувала, востаннє - до 31 грудня 2019 року, однак фактично закон ніколи не діяв. Закон визначає, що особливий порядок місцевого самоврядування у Донецькій та Луганській областях здійснюють виключно органи місцевого самоврядування, які будуть обрані на позачергових виборах.

Читайте також: Команда Зеленського хоче витиснути максимум з "Мінська" – Пристайко

У статті 10 закону прописані умови, без виконання яких вибори на окупованих територіях неможливі: виведення незаконних збройних формувань, гарантії вільного волевиявлення, недопущення незаконного втручання у виборчий процес, дотримання принципів політичного плюралізму і свободи агітації.

Водночас Зеленський анонсував новий закон про особливий статус окупованої частини Донбасу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-