Луценко каже, що дізнавався у Джуліані, “в які двері стукати” щодо мільярдів Януковича

Луценко каже, що дізнавався у Джуліані, “в які двері стукати” щодо мільярдів Януковича

Укрінформ
Колишній генеральний прокурор України Юрій Луценко розмовляв з адвокатом президента США Рудольфом Джуліані тричі по 2-3 години.

Про це він розповів в інтерв’ю радіо “Новое время”.

Ексглава ГПУ зазначив, що перша пропозиція від Джуліані зустрітися у США надійшла до нього наприкінці 2017 року “через одного підлеглого”. За словами Луценка, він погодився на зустріч, оскільки мав “свій національний інтерес”.

“З мого боку, чому я погодився — це було, з мого погляду, єдиним шляхом спробувати домогтися спільного слідства над грошима організованого злочинного угруповання [президента-втікача — ред.] Януковича, величезна частина з яких, за нашими даними, знаходиться в Сполучених Штатах Америки”, — повідомив він.

Відповідно до твердження Луценка, він дізнавався у Джуліані, “в які двері можна стукати”, аби спільно з американськими органами заарештувати сім мільярдів доларів — суму, на яку урядом Януковича були розміщені українські облігації зовнішньої позики із зобов’язанням по виплаті одному з хедж-фондів США.

“Ми розмовляли три дні, десь по дві-три години кожного дня. Його інтерес, також в один із днів він запитував, що я можу розповісти про ймовірне втручання українських діячів в американські вибори 2016 року. Мені здається, що ці дії є очевидними, але вони не підпадають під український Кримінальний кодекс. “Якщо раптом вони підпадають під американський — починайте розслідування, і ми, згідно з міжнародними нормами, надамо вам або відповіді на ваші запити, або навіть можемо створити спільну слідчу групу”, — розповів колишній керівник української Генпрокуратури.

Під час зустрічі на другий день візиту до США, за словами Луценка, вони з Джуліані обговорювали справу компанії Burisma, з якою пов’язаний син головного опонента Дональда Трампа на виборах в США 2020 року Джо Байдена.

“Нагадаю, що компанія Burisma була власністю колишнього міністра уряду Януковича [Миколи Злочевського], який, ймовірно, примушував підлеглих видавати ліцензії у невстановленим законом спосіб для власної фірми. <...> членом правління цієї компанії став спочатку експрезидент Польщі Квасневський, а невдовзі і син віцепрезидента Сполучених Штатів Америки Хантер Байден. Щомісяця вони як члени правління отримували достатньо значні кошти… <...> Загальні виплати синові віцепрезидента Сполучених Штатів склали майже мільйон [доларів]”, — заявив Луценко.

Як стверджує ексочільник ГПУ, зустріч з Джуліані закінчилася його словами про те, що українське законодавство не дозволяє розслідувати можливий конфлікт між американською державою і ексвіце-президентом. У відповідь на це адвокат Трампа, за словами Луценка, висловив ідею організувати візит очільника ГПУ до майбутнього глави Мін'юсту США.

Читайте також: Луценко: В України немає підстав для розслідування щодо Байденів

Як повідомлялося, 5 жовтня видання The New York Times опублікувало статтю, в якій йдеться, що президент США Дональд Трамп покладався на ексгенпрокурора України Юрія Луценка, попри попередження дипломатів про його ненадійність, що заклало основу нинішнього скандалу з імпічментом.

У статті наголошується, що команда Трампа, зокрема його особистий адвокат Рудольф Джуліані, бачили в Україні потенційне джерело інформації, що могла би бути вигідна Трампу і нашкодити його опонентам.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-