Навколо розслідування МН17 постійно відбуваються спроби дезінформації - посол

Навколо розслідування МН17 постійно відбуваються спроби дезінформації - посол

Укрінформ
У Нідерландах знову порушили питання про незакриття Україною свого повітряного простору в день трагедії МН17.

Посол України в Нідерландах Всеволод Ченцов висловив розчарування тим, що навколо цього питання знову відбуваються спекуляції, які відволікають увагу від реального проведення розслідування та пошуку винних у збитті МН17.

Про це посол України в Нідерландах Всеволод Ченцов розповів кореспонденту Укрінформу в Гаазі.

“Навколо розслідування МН17 постійно відбуваються спроби дезінформації, створення альтернативних фейкових версій подій з боку російської пропаганди з єдиною метою – відволікти увагу від встановлення істини. Саме тому варто поставити собі запитання, що важливіше: знову і знову сумніватися і перевіряти факти, які вже були вивчені і неодноразово підтверджені, чи зосередитися на встановленні винних у збитті літака і притягти їх до відповідальності”, - сказав Ченцов.

Він також наголосив, що Україна тісно співпрацювала з Нідерландами з питання розслідування збиття МН17 протягом останніх 5 років та надавала усю вичерпну інформацію, у тому числі з питання незакриття повітряного простору.

“Нам немає чого приховувати, і українська влада завжди готова надавати інформацію в разі потреби”, - підкреслив посол.

Читайте також: Нідерланди звернулися до РФ - хочуть допитати Цемаха

За його словами, з огляду на постійні запитання, які виникали у нідерландських депутатів щодо незакриття Україною повітряного простору, українська сторона влітку 2018 року пропонувала нідерландським депутатам зустріч з українським експертом. Однак така домовленість була в останній момент скасована нідерландською стороною. Крім того, посольством надсилалася на адресу парламенту Нідерландів інформація, підготовлена українською авіаційною владою, в якій містилися вичерпні пояснення щодо виконання Україною обов’язкових стандартів та правил ІKАО, які діяли на момент катастрофи, що підтверджується остаточним звітом.

“Україна була і залишається відданою співпраці з Нідерландами та іншими країнами в рамках Спільної слідчої групи з розслідування збиття МН17 та притягненню до відповідальності винних у цій жахливій трагедії”, - наголосив Ченцов.

Як повідомляв Укрінформ, під час пленарних дебатів з питання розслідування МН17 депутати Палати представників знову порушили питання щодо відповідальності України за незакриття повітряного простору на момент збиття МН17. Усі партії, які були присутні на дискусії з цього питання, підтримали пропозицію CDA (Християнсько-демократична партія) та соціалістичної партії SP про розслідування причин незакриття авіапростору.

Читайте також: ООН закликала країни до співпраці щодо розслідування трагедії MH17

Міністр закордонних справ Нідерландів Стеф Блок повторив офіційну позицію уряду про відсутність обгрунтованих юридичних доказів для притягнення України до відповідальності та заявив, що уряд не бачить причин для нового розслідування цього питання.

Водночас, депутати Палати представників, посилаючись на висновки дослідження Нідерландської Ради безпеки 2015 року, наполягали, щоб уряд усе ж провів “інвентаризацію можливостей щодо найбільш повного розслідування фактів” незакриття Україною повітряного простору.

7 вересня між Україною та РФ відбувся обмін утримуваними особами у форматі "35 на 35". Серед тих, кого передала Україна, був і бойовик “ДНР” Володимир Цемах, який є фігурантом справи МН17.

Його дочка після цього заявляла, що вони з батьком повернулися на окуповану частину Донбасу.

Цемах — колишній начальник ППО в підконтрольному окупантам місті Сніжне. Україна звинуватила Цемаха у створенні терористичної групи. П'ятого вересня суд у Києві звільнив його під особисте зобов'язання. Перед обміном його допитали слідчі Міжнародної слідчої групи у справі про катастрофу "Боїнга".

Пасажирський Boeing-777 "Малайзійських авіаліній", що виконував рейс МН17 з Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий збройними силами РФ на окупованому Донбасі 17 липня 2014 року. На борту авіалайнера перебували 283 пасажири та 15 членів екіпажу, всі вони загинули.

Міжнародна слідча група повідомила, що літак був збитий із зенітно-ракетного комплексу "Бук", який належить 53-ій зенітно-ракетній бригаді протиповітряної оборони російських збройних сил, дислокованій у Курську.

У травні 2018 року Нідерланди та Австралія офіційно звинуватили Росію у причетності до катастрофи рейсу МН17.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-