"Тиск" адміністрації Трампа на Україну: демократи вивчають роль Пенса, Помпео та Тейлора

Укрінформ
Глави трьох комітетів Палати представників США, залучених до розслідування з імпічменту президента Дональда Трампа, заявили, що вивчають роль віцепрезидента Майка Пенса, держсекретаря Майка Помпео та інших посадовців у можливому тиску адміністрації Трампа на Україну.

Про це законодавці-демократи повідомили в офіційному листі Конгресу після слухань у четвер з колишнім спецпредставником Держдепу США у справах України Куртом Волкером.

"Нові свідчення протягом останнього тижня показали, що й інші високопоставлені чиновники адміністрації Трампа також можуть бути причетні до незаконних зусиль використати допомогу Україні на користь кампанії президента (Трампа – ред.)", - наголошується в листі.

У цьому зв'язку вказується на держсекретаря США Майка Помпео, який визнав, що був поруч з президентом Трампом, коли той "явно тиснув на Президента України", але не повідомив про це ФБР чи іншим правоохоронним органам.

"Так само ми розслідуємо повідомлення про те, що віцепрезидент Майк Пенс, можливо, був поінформований про зміст телефонної розмови, і його відсутність на інавгурації Президента України, можливо, була пов'язана зі спробою додаткового тиску на Україну для реалізації вимог президента (Трампа – ред.)", - повідомили керівники комітетів.

Читайте також: Волкер дав свідчення у справі щодо імпічменту Трампа

"Цього тижня нинішні та колишні чиновники Держдепартаменту почали співпрацювати з розслідуванням щодо імпічменту, надавши документи та спланувавши інтерв'ю й свідчення. На основі перших отриманих матеріалів стало очевидним, чому держсекретар Помпео намагався завадити цим чиновникам надавати інформацію", - наголошується в документі.

Як уточнили в Палаті представників, комітети отримали листування посла Курта Волкера з тимчасово повіреним у справах США в Україні Вільямом Тейлором, послом США при ЄС Гордоном Сондлендом, адвокатом Трампа Руді Джуліані, помічником Президента України Андрієм Єрмаком та іншими.

Водночас демократи відреагували на публічні заклики Трампа до України й Китаю провести розслідування у власних країнах проти родини колишнього віцепрезидента США Джо Байденів.

Читайте також: Джуліані оприлюднив частину листування з Волкером щодо України

"Президент стверджує, що не зробив нічого поганого. Ба більше, він зараз відкрито й публічно просить іншу іноземну державу, Китай, розпочати фіктивне розслідування проти Байденів для досягнення власних політичних цілей. Це не є нормальним чи прийнятним", - зазначається в листі.

Це неетично, непатріотично й неправильно, наголосили законодавці. "Американські президенти ніколи не повинні тиснути на іноземні держави, щоби переслідувати своїх внутрішніх політичних конкурентів", - підкреслюється в документі.

Як повідомлялося, обговорення Трампом із Президентом України Володимиром Зеленським питання розслідування стосовно Джо Байдена та його сина Хантера в Україні призвело до початку розслідування у Конгресі в рамках процедури імпічменту президента США.

Оприлюднена 25 вересня стенограма дзвінка, який Трамп зробив Зеленському 25 липня, свідчить, що він закликав його розслідувати недоведені підозри щодо Байденів.

Демократи в Палаті представників США ініціювали процедуру імпічменту Трампа із закидами, що глава Білого дому намагався використати іноземний вплив для власної переваги на президентських перегонах у США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-