Франківська облрада звернулася до Зеленського через “формулу Штайнмайєра”

Франківська облрада звернулася до Зеленського через “формулу Штайнмайєра”

Укрінформ
Івано-Франківська обласна рада виступила проти реалізації так званої «формули Штайнмайєра» та надання особливого статусу окремим регіонам Донецької та Луганської областей.

Про це йдеться у зверненні щодо суспільно-політичної ситуації в Україні, ухваленому на позачерговій сесії облради і адресованому Президентові Володимиру Зеленському, Верховній Раді та уряду.

"Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, виступаємо проти реалізації так званої «формули Штайнмайєра», за якою, відповідно до Мінських угод, запроваджується особливий статус окупованих територій Донецької та Луганської областей", - йдеться у зверненні.

На переконання депутатів облради, анонсований 1 жовтня 2019 року Президентом України Володимиром Зеленським документ, підписаний учасниками Тристоронньої контактної групи у Мінську, "є прихованою здачею національних інтересів України, загрожує безпеці та територіальній цілісності нашої держави та є фактичною капітуляцією України у російсько-українській війні і встановлення миру на умовах Путіна".

"Звертаємося до Президента України як гаранта державного суверенітету і територіальної цілісності України, додержання Конституції України, прав та свобод людини і громадянина, до Верховної Ради України, народних депутатів України від області проявити весь свій патріотизм, професіоналізм та державницьку позицію: не допустити надання особливого статусу окупованим територіям, проводити вибори до місцевих рад тільки після повної деокупації зазначених територій, не розміняти інтереси Держави на примарний мир", - йдеться у документі.

Варто зазначити, що на позачергову сесію облради прийшов і голова Івано-Франківської облдержадміністрації Денис Шмигаль. Він закликав депутатів не підтримувати це звернення.

"Остаточно формула повернення земель буде визначена у "нормандському форматі". Закон щодо окупованих територій буде новий, який буде оснований на громадській думці", - переконував Шмигаль.

Проте, за ухвалення звернення щодо суспільно-політичної ситуації в Україні і проти так званої "формули Штайнмаєра" проголосували 68 депутатів Івано-Франківської обласної ради.

Читайте також: Зеленський звернувся до протестувальників: Я ніколи не здам Україну

Учора ввечері на вічі свою резолюцію про неприпустимість прийняття "формули Штайнмаєра" ухвалили ветеранські організації Прикарпаття.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський 1 жовтня заявив, що Україна погодила текст "формули Штайнмаєра". За його словами, вона передбачає схвалення в Україні тимчасового закону про особливий статус Донбасу, який стане постійним за умови, якщо ОБСЄ визнає місцеві вибори на цих територіях демократичними.

Водночас ряд українських партій, активісти та громадські діячі виступили з різкою критикою можливості підписання цієї "дорожньої карти". На їхню думку, спочатку має бути виконана безпекова частина Мінських угод. Тобто, виведення військ і поновлення контролю України над кордоном мають передувати виборам і обговоренню статусу Донбасу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-