Глава МЗС Латвії - про “формулу Штайнмаєра”: Я розумію дилему України

Глава МЗС Латвії - про “формулу Штайнмаєра”: Я розумію дилему України

Укрінформ
Українська влада стоїть перед дилемою, оскільки потрібно вирішувати безпекові питання, але будь-які кроки викликають критику.

Про це в коментарі власному кореспондентові Укрінформу під час Варшавського безпекового форуму заявив глава МЗС Латвії Едгар Ринкевич.

“Я розумію дилему українських колег: з одного боку треба рухатися уперед, потрібно вирішувати питання безпеки, а з іншого боку будь-який крок викликає багато питань і критики. Міжнародна оцінка “формули Штайнмаєра” буде позитивною, оскільки ми бачимо, що це все ж деякий крок у реалізації Мінських домовленостей. Але я вже довго міністр і можу сказати, що є багато підписаних угод, але важливішим є те, як вони виконуються”, - заявив Ринкевич.

Він підкреслив, що для нього дуже важливим критерієм є виконання Мінських домовленостей.

Читайте також: Берлін закликає не перебільшувати значення "формули Штайнмаєра"

“З нашої точки зору, тільки виконання Мінських домовленостей може послабити чи скасувати санкції проти Росії після анексії Криму і подій, які розпочалися на Донбасі”, - констатував глава латвійської дипломатії.

Він зазначив, що хотів би бачити повне, а не часткове виконання Мінських домовленостей, а контроль над кордоном між Україною і Росією має повністю бути в руках української влади.

Ринкевич зазначив, що зараз міжнародна ситуація України є доволі складною, але є ряд країн, зокрема Латвія, які вважають, що Україна повинна залишалася високо у повістці дня Євросоюзу.

Ринкевич зазначив, що зараз триває підготовка до зустрічі на найвищому рівні у Нормандському форматі, тому дуже багато залежатиме від позиції самої України.

“Якщо Україна скаже, що ще не бачить прогресу у виконанні Мінських домовленостей, і вважає, що завчасно послаблювати санкції (проти Росії – ред.), то, я думаю, що це відіграє свою роль”, - висловив думку політик.

Він наголосив, що підтримка Латвією України залишатиметься такою ж, якою вона була донині.

Торкаючись питання “Північного потоку-2”, Ринкевич зауважив, що зараз Данія створює проблеми Росії в реалізації цього проекту. На його переконання, приклад будівництва “Північного потоку-2” зумовлює необхідність вироблення на рівні ЄС таких законодавчих норм, які визначатимуть інтерес усієї євроспільноти, а не окремих країн чи бізнес-структур.

Ринкевич також поінформував, що 7 жовтня відвідає з візитом Україну, і зможе отримати більше інформації про безпекову ситуацію на сході України.

Як повідомляв Укрінформ, напередодні Україна погодила у Тристоронній контактній групі в Мінську імплементацію до українського законодавства так званої "формули Штайнмаєра".

Президент Володимир Зеленський пояснив, що "формула Штайнмаєра" передбачає схвалення в Україні тимчасового закону про особливий статус Донбасу, який стане постійним за умови, якщо ОБСЄ визнає місцеві вибори на цих територіях демократичними.

Водночас ряд українських партій, активісти та громадські діячі виступили з різкою критикою можливості підписання цієї "формули Штайнмаєра". Вони вважають, що спочатку має бути виконана безпекова частина Мінських угод. Тобто, виведення військ і поновлення контролю України над кордоном мають передувати виборам і обговоренню статусу Донбасу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-