Іноземні бойовики, зброя та найманці мають залишити Україну - Хуг

Іноземні бойовики, зброя та найманці мають залишити Україну - Хуг

Укрінформ
Будь-які дискусії навколо того, як виконувати Мінські домовленості, мають бути зосереджені на гарантуванні безпеки українців, що знаходяться по обидва боки від контактної лінії.
Про це кореспонденту Укрінформу повідомив колишній перший заступник СММ ОБСЄ в Україні Александер Хуг, який надав агентству письмовий коментар.

За проханням автора, цей коментар наводиться у повному обсязі:

"Продовження діалогу з припинення війни мирним шляхом має вітатися. Лише діалог зможе зупинити кровопролиття.

Українці з лівої та правої сторін від контактної лінії мають бути в центрі будь-яких рішень з боку тих, хто заявляє про намір їх захистити. Окрім прийняття рішення про проведення виборів, що є їхнім обов’язком, вони мають забезпечити, щоб ці вибори були вільними та справедливими.

Щоб припинити війну та ефективно і надійно захистити українців з обох боків, сторони мають шляхом, що піддається перевірці, вивести важку зброю, розійтися там, де вони надто близько наблизилися одна до одної, та провести розмінування.

Іноземні бойовики, зброя та найманці мають залишити Україну.

Ці та інші заходи безпеки були погоджені вже давно. Якщо прочитати будь-яку доповідь Моніторингової місії ООН з прав людини або щоденні доповіді СММ ОБСЄ, стає очевидним, що ці заходи не виконувалися повною мірою, що фундаментальні права та свободи продовжують порушуватися сторонами.

Головне – це люди, і будь-які дебати навколо того, як імплементувати «Мінськ», мають отримати саме такий пріоритет", - наголосив Хуг.

Як повідомляв Укрінформ, напередодні Україна погодила у Тристоронній контактній групі (м. Мінськ) імплементацію до українського законодавства так званої "формули Штайнмаєра".

За словами міністра закордонних справ Вадима Пристайка, "формулу Штайнмаєра" щодо дії закону про особливий статус Донбасу та розведення військ у трьох ділянках також було погоджено на зустрічі радників лідерів країн нормандського формату.

Президент Володимир Зеленський пояснив, що "формула Штайнмаєра" передбачає схвалення в Україні тимчасового закону про особливий статус Донбасу, який стане постійним за умови, якщо ОБСЄ визнає місцеві вибори на цих територіях демократичними.

Водночас ряд українських партій, активісти та громадські діячі виступили з різкою критикою можливості підписання цієї "формули Штайнмаєра". Вони вважають, що спочатку має бути виконана безпекова частина Мінських угод. Тобто, виведення військ і поновлення контролю України над кордоном мають передувати виборам і обговоренню статусу Донбасу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-