Зеленський вірить, що йому вдасться переграти Путіна — Геращенко

Зеленський вірить, що йому вдасться переграти Путіна — Геращенко

Укрінформ
Зустріч Президента Володимира Зеленського з керівниками парламентських фракцій 2 жовтня тривала близько 40 хвилин, але ще залишилося багато питань щодо підписання так званої “формули Штайнмаєра”.

Деякі подробиці зустрічі розповіла співголова фракції “Європейська солідарність” Ірина Геращенко у Facebook.

“Зустріч мала закритий характер. Ми шануємо право влади на нерозголошення певних деталей переговорів, в той же час на цій зустрічі ми говорили про комунікаційний провал влади в інформуванні суспільства, ВР, журналістів, політикуму, експертів щодо ключового питання - миру. Це ненормально, коли Україна дізнається про підписання будь - яких документів в Мінську з російських ЗМІ”, - наголосила Геращенко.

За її словами, також неправильним є те, що Верховна Рада повністю виключена з обговорення процесів мирного врегулювання.

Вона нагадала, що в попередньому скликанні парламенту існувала неформальна Мінська платформа - майданчик, де обговорювали і проблематику, і законопроєкти, пов‘язані з питанням врегулювання на Донбасі.

Депутат наголосила, що ключові зауваження до документа, які лунали під час зустрічі з Президентом - це те, що попередня влада не підписувала ніяких формул Штайнмаєра (жодних виборів без сталої тиші, виведення російських військ і техніки не може бути апріорі. Ключове - питання кордону, й тому так важливі миротворці, які б могли підготувати територію до місцевих виборів, моніторити демілітаризацію і провести реальне роззброєння).

“Зустріч тривала близько 40 хвилин. Безумовно, це важлива розмова, але недостатня для зняття всіх питань. Мої враження і відчуття, що Зеленський щиро прагне миру. Але так само щиро і дещо наївно вірить, що йому вдасться переграти Путіна. Ми ж бачимо в цих кремлівських формулах пастки для України. Ми відверто говорили про це на зустрічі”, - зазначила Геращенко. Вона повідомила, що фракції “Європейська солідарність” та “Голос” звернулися до Президента з ініціативою про зустріч з фракціями, й також запросили до ВР міністра закордонних справ і начальника Генерального штабу.

“Це була б важлива для комунікацій і розуміння позицій зустріч. Тим більше на фоні хамських коментарів з РФ і бойовиків”, - резюмувала Геращенко.

Читайте також: Порошенко вважає: підписавши "формулу Штайнмаєра", Україна зреклася дорожньої карти "Мінська"

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський 1 жовтня заявив, що Україна погодила текст "формули Штайнмаєра”. За його словами, вона передбачає схвалення в Україні тимчасового закону про особливий статус Донбасу, який стане постійним за умови, якщо ОБСЄ визнає місцеві вибори на цих територіях демократичними.

Водночас ряд українських партій, активісти та громадські діячі виступили з різкою критикою можливості підписання цієї "формули Штайнмаєра". Вони вважають, що спочатку має бути виконана безпекова частина Мінських угод. Тобто, виведення військ і контроль над кордоном мають передувати виборам і обговоренню статусу Донбасу.

Старший аналітик Європейської ради зовнішніх відносин (м. Берлін) Густав Грессел застеріг Україну від “фейкового прогресу” за формулою Штайнмаєра. Франція може спонукати до імплементації так званої “формули Штайнмаєра” на неналежних для України умовах заради досягнення цілей своєї політики зближення з Росією, підкреслив експерт.

В Євросоюзі позитивно оцінили домовленості, які були досягнуті 1 жовтня в Мінську в рамках Тристоронньої контактної групи, та пов’язують з ними сподівання на довгострокове та мирне рішення для конфлікту на Сході України, заявила речник Європейської служби зовнішніх дій Майя Косьянчич.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-